Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Články

Ilustrační obrázek

Příští týden konečně nabídne vydatnější srážky

Sucho v Česku se začíná výrazně zhoršovat. Na některých místech za celý duben výrazně nezapršelo. Situace se naštěstí v příštím týdnu zlepší. Čeká nás totiž proměnlivé počasí doprovázené srážkami a denními teplotami jen kolem 15 °C.

Ilustrační obrázek

Sucho zesiluje, v Polsku hlášeny prachové bouře

Za poslední měsíc na řadě míst v Čechách napadl ani 1 mm srážek. Například v Praze v dubnu zatím pršelo jen jednou a spadlo pouze 0,8 mm srážek. Vydatnější déšť se zde vyskytl naposledy v polovině března. Tedy před více než měsíce.

Ilustrační obrázek

Teploty letos poprvé překročí letních 25 °C

Odpolední maxima ve středu vystoupí na 20 °C až 24 °C, v západní polovině Čech až na 26 °C. Letos poprvé tak zaznamenáme letní den (teplota překročí 25 °C). Ještě teplejší a slunečnější bude čtvrtek, kdy naměříme 23 °C až 27 °C.

Ilustrační obrázek

Neobvyklá záře v Norsku rozjasnila oblohu

V pátek 5. dubna obyvatele v okruhu stovek kilometrů od ostrova Andøya v Norsku překvapila velmi neobvyklá světla na noční obloze. I když jsou zdejší obyvatelé zvyklí na jasné polární záře, místní policie zaznamenala té noci několik hysterických telefonátů o tom, že k nám přilétají mimozemšťané.

Ilustrační obrázek

Velikonoce nabídnou příjemné jarní počasí

V posledních letech se často stávalo, že Velikonoce byly chladnější než Vánoce. Letos tomu tak nebude. V závěru tohoto týdne nás totiž čeká slunečné a poměrně teplé počasí. Velikonoce se tak letos vydaří.

Ilustrační obrázek

Bombogeneze - když tlak v níži extrémně rychle klesá

Bombogeneze nebo také cyklogeneze je označení souboru procesů, které vedou k poklesu tlaku vzduchu v centru tlakové níže (cyklóny), tedy k jejímu prohlubování. Za vhodných podmínek pak může probíhat prohlubování cyklony mimořádně intenzivně.

Ilustrační obrázek

V příštím týdnu se bude ochlazovat

V posledních dnech u nás panují nadprůměrně vysoké teploty, které často přesahují 15 °C a ojediněle se dostávají až k 20 °C. Rekordy sice nepřekonávají, ale takto vysoké teploty jsou obvyklé spíše až na konci dubna. V příštím týdnu se ovšem situace změní.

Ilustrační obrázek

V Alpách napadne přes 150 cm sněhu

Tlaková níže nad západní Evropu přinese v příštích dnech značné množství srážek do oblasti Alp. Zejména v západních Alpách na pomezí Itálie a Švýcarska spadne do čtvrtečního rána od 100 do 200 mm srážek. Ve vyšších polohách budou srážky sněhové. Očekává se, že napadne přes 150 cm sněhu.

Ilustrační obrázek

Český model Aladin se bude muset přejmenovat

V minulém týdnu v Poslanecké sněmovně prošel poměrně neobvyklý návrh týkající se meteorologie. Kvůli němu si od poloviny dubna lidé v Česku již nebudou prohlížet státem placený model Aladin, nýbrž model Alabin.

Ilustrační obrázek

Klima měst se neliší jen vyššími teplotami, ukazují studie

Rozsáhlé městské oblasti mají svá specifika, pokud se týká počasí a klimatu. Jeden z nejvýraznějších rysů, tedy městský tepelný ostrov, zná asi velká část laické veřejnosti. Jde o oblast města, která je výrazně teplejší než jeho okraje nebo venkovské oblasti.