Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Články

Ilustrační obrázek

Letní teploty se příští týden vrátí

Na začátku příštího týdne se u nás prosadí tlaková výše. V pondělí bude většinou polojasno až oblačno s teplotami mezi 19 °C až 23 °C. V úterý bude oblačnosti o něco méně a teploty zamíří na 21 °C až 25 °C.

Ilustrační obrázek

Soutěž o nejlepší bouřkovou fotografii 2018

Podařilo se vám v letošním roce bouřku zachytit nebo dokonce vyjíždíte fotografovat bouřky jako lovec? Zúčastněte se dalšího ročníku soutěže o nejlepší bouřkovou fotografii roku 2018.

Ilustrační obrázek

O víkendu se výrazně ochladí

Výrazné ochlazení je po dlouhé době veder na obzoru. Dnes ovšem stále musíme počítat s tropickými teplotami. Nejvyšší denní teploty se očekávají mezi 29 °C až 33 °C, na jižní Moravě bude až 35 °C.

Ilustrační obrázek

Teploty opět překročí tropických 30 °C

Naposledy se u nás tropický den vyskytl v pondělí. Potom k nám po přechodu studené fronty pronikl o něco chladnější vzduch. Teploty se tak v úterý a ve středu sice pohybovaly na letních hodnotách, ale nepřekračovaly tropických 30 °C.

Ilustrační obrázek

Teploty v Polabí překročily i 35 °C

Dnes se k nám vrátilo horké počasí. V přílivu teplého vzduchu se na většině území teploty dostaly nad 30 °C. Většinou se pohybovaly mezi 30 °C až 34 °C. V Polabí se ovšem dostaly ojediněle až na tzv. super-tropických 35 °C.

Ilustrační obrázek

Vlna veder trvala 20 dní, v historii měření nejdéle

Dnešním dnem končí dlouhá vlna veder, která u nás panovala v posledních týdnech. Za vlnu veder se v mezinárodní terminologii označuje minimálně pětidenní období, ve kterém maximální teplota je minimálně o 5°C vyšší než průměrná maximální teplota pro daný den.

Ilustrační obrázek

Před námi je ochlazení, vedra se ovšem rychle vrátí

Letos zažíváme nezvykle horké léto. Již od 12. července se u nás každý den alespoň na jedné meteorologické stanici vyskytují tropické teploty nad 30 °C. V posledních týdnech se navíc vyskytují i tzv. super-tropické dny s teplotou nad 35 °C.

Ilustrační obrázek

V suchu a horku se u nás vyskytují rarášci

V posledních týdnech se často na rozpálených polích a loukách setkáváme za jasné oblohy se vzdušným vírem připomínající tornádo. Jedná se o tzv. rarášek nebo čertík. V angličtině se pro tento jev používá označení dust devil, v němčině Staubteufel, v odborné meteorologické terminologii jej označujeme jako prachový nebo písečný vítr.

Ilustrační obrázek

Balt se proměňuje ve Středozemní moře, hlásí 25 °C

K Baltskému moři se příliš lidí na dovolenou nechystá. Bývá totiž příliš chladné a koupání v něm často bývá jen pro otužilé. To ovšem letos již neplatí. Výrazně nadprůměrné teploty posledních dvou měsíců se projevily také na teplotě Baltského moře.

Ilustrační obrázek

Je Měsíc na obloze velký nebo malý?

Měsíc je velký. To by o něm řekli astronomové, kteří zkoumají ostatní satelity Sluneční soustavy. V našem planetárním systému je celkem osm planet a většina z nich má měsíce, které kolem nich obíhají.