Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Články

Ilustrační obrázek

Blíží se nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století

Letos si pro nás léto připravilo skutečnou lahůdku, kterou byste si rozhodně neměli nechat ujít. V pátek 27. července nastane pozdě v noci úplné zatmění Měsíce a nebude jen tak ledajaké!

Ilustrační obrázek

Tropy za polárním kruhem a rekordních 51,3 °C v Africe

Ve střední Evropě je zatím červenec teplotně průměrný. Tento týden dokonce přináší podprůměrné teploty a deštivé počasí. To způsobila výšková tlaková níže, která se k nám přesunula z Baltského moře. Jinde v Evropě panuje značně odlišné počasí.

Ilustrační obrázek

Další výšková tlaková níže přinese nestálé počasí

Již v posledním červnovém týdnu počasí u nás ovlivňovala výšková tlaková níže, která přinášela poměrně časté srážky. V příštím týdnu počasí u nás ovlivní další výšková tlaková níže.

Ilustrační obrázek

Satelity naměřily -98,6 °C, nejnižší teplotu na Zemi

-98,6 °C – tak zní nová nejnižší teplota naměřená na naší planetě. Nejde ale o hodnotu zaznamenanou na klasické meteorologické stanici, nýbrž o extrém změřený pomocí meteorologických družic.

Ilustrační obrázek

Čeká nás návrat letních teplot

Dnešní ráno bylo velmi chladné. Na více než polovině stanic dokonce padl teplotní rekord pro nejnižší noční teplotu. Na sedmi stanicích byl podle ČHMÚ změřen i měsíční rekord, tzn. nejchladnější červencová noc na dané stanici za celou dobu jejího měření.

Ilustrační obrázek

V mrazových kotlinách bylo téměř -5 °C

Včera k nám začal proudit chladný vzduch ze severovýchodu. Protože se k nám vzduch dostává z pevniny je suchý a nepřináší tak žádné srážky. V suchém vzduchu můžeme pozorovat i krásně modrou oblohu. V noci na dnešek se zároveň vyjasnilo a utišil vítr.

Ilustrační obrázek

Na Balkáně deštivé počasí, na Britských ostrovech vedra

Počasí v Evropě je v tomto týdnu poměrně nezvyklé. Zatímco Britské ostrovy zažívají vlnu veder s teplotami kolem 30 °C, Balkán hlásí výrazně podprůměrné teploty a časté bouřky.

Ilustrační obrázek

Jaké počasí přináší výšková tlaková níže?

Počasí ve střední Evropě ovlivňuje výšková tlaková níže – to je meteorologické označení současné povětrnostní situace. Někdy se též používá označení tlaková níže ve vyšších vrstvách atmosféry.

Ilustrační obrázek

Proč je někdy obloha sytě modrá a jindy bělavá?

Nebe je modré. Fakt, nad kterým se dnes asi nikdo nepozastaví. Proč tomu tak ale vlastně je? A proč je někdy modrá sytější a jindy získává nebe spíš bělavý nebo červený nádech?