Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Články

Ilustrační obrázek

Teplota se zastavila těsně pod tropickými 30 °C

Dnešní den byl zatím nejteplejším dnem letošního roku. Odpolední teploty vystoupily většinou na 24 °C až 28 °C. Podle ČHMÚ dvě stanice naměřily i teplotu přes 29 °C. Vůbec nejtepleji bylo v Plzni Bolevci, kde teplota vystoupila na 29,2 °C.

Ilustrační obrázek

Před rokem přívaly sněhu, letos letní teploty

Dnes je u nás opět slunečno a teplo. Přesně před rokem jsme dnes ovšem zažívali zcela jiné počasí. Nad naše území pronikl chladný vzduch a sněžilo i v nížinách. Denní maxima se pohybovala jen kolem 2 °C. Jeseníky dokonce zasáhlo husté sněžení a během dne napadlo až půl metru sněhu.

Ilustrační obrázek

Nové předpovědi na In-počasí jsou výrazně přesnější

V posledním roce jsme pracovali na novém systému tvorby předpovědí počasí. Díky projektu Ventusky máme obrovské množství meteorologických dat z celé řady numerických modelů. Můžeme tak data různě kombinovat, vyhodnocovat či porovnávat a sestavit velmi přesnou předpověď počasí.

Ilustrační obrázek

Pondělní déšť přinese prach ze Sahary

Do Evropy se dnes začíná dostávat značné množství prachu z oblasti Sahary. Vysoké koncentrace prachu ve vyšších vrstvách atmosféry se již dnes projevují tvorbou vysoké oblačnosti, která se tvoří na prachových zrnech.

Ilustrační obrázek

Silné bouřky přinesly přes 15 000 blesků

Včera se na našem území vyskytly na první polovinu dubna nezvykle silné bouřky. Poprvé v letošním roce dokonce způsobily i rozsáhlejší škody a vyžádaly si desítky výjezdů hasičů. Na Vysočině silná odpolední bouřka vyvrátila několik stromů.

Ilustrační obrázek

Složitá předpověď lokálních přeháněk nebo bouřek

Polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo i bouřky – předpověď, která je nejen v tomto týdnu, ale obecně v letním období poměrně častá. Jenže uživatelé z řad veřejnosti chtějí vědět, jestli ono místy znamená právě u nich.

Ilustrační obrázek

Zaznamenali jsme první letní den

Dnes u nás panovaly až rekordně vysoké teploty pro dnešní den. Většinou se pohybovaly mezi 20 °C až 24 °C. Na východě území se ojediněle dostaly i lehce nad 25 °C a byla tak dosažena hranice letního dne.

Ilustrační obrázek

Nadprůměrně teplé počasí bude pokračovat

Dnes opět v Čechách teploty na řadě míst lehce překračují 20 °C. Nejtepleji je v Plzni, kde se teplota odpoledne dostala až na 21 °C. Takové hodnoty jsou přitom v dubnu výrazně nadprůměrné. Běžně se teploty v tomto období pohybují kolem 13 °C.

Ilustrační obrázek

Teploty letos poprvé překračují 20 °C

V noci na dnešek přes naše území přešel okraj teplé fronty a pronikl k nám teplý vzduch z jihu Evropy. Teploty jsou tak dnes výrazně nadprůměrné a již vyloženě jarní. Zatímco včera se nejvyšší denní teploty pohybovaly kolem 11 °C, dnes se v průměru pohybují kolem 18 °C.

Ilustrační obrázek

V Německu napadl sníh, lidem zmrzly pomlázky

Masa arktického vzduchu ovšem zasáhla především Německo a Polsko. Panuje zde ještě mnohem chladnější počasí než u nás. Husté sněžení v noci na dnešek zasáhlo severní Německo a zcela paralyzovalo přípravy na zítřejší velikonoční koledy.