Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Články

Ilustrační obrázek

Zítra sněžení, o víkendu jarní počasí

Před týdnem se u nás teploty držely hluboko pod bodem mrazu. Včera se již situace změnila a na řadě míst se po dlouhé době teploty dostaly nad bod mrazu. Dnes se také teploty dostávají lehce nad bod mrazu

Ilustrační obrázek

Před námi je citelné oteplení

Před námi je nyní změna v charakteru počasí. Příliv arktického vzduchu bude slábnout. Jeho odchod z našeho území bude ovšem pozvolný. Každý den bude o trochu tepleji.

Ilustrační obrázek

Na severním pólu rekordní teplo, v Evropě arktické mrazy

Sníh ve Vatikánu, celodenní mrazy a blizard v nížinách Balkánu, sněhové bouře na Britských ostrovech nebo vysoké závěje u pobřeží Baltu na severu Německa. To je jen krátký výčet projevů počasí posledních dnů v Evropě.

Ilustrační obrázek

Teploty klesly pod -10 °C, bude ještě chladněji

Dnes ráno se teploty pohybovaly většinou mezi -10 °C až -14 °C. Jen zcela výjimečně teplota neklesla pod -10 °C (stalo se tak na stanici v Brodu nad Dyjí na jihu Moravy a v Praze Klementinu). Jednalo se tak v průměru o nejchladnější ráno této zimy.

Ilustrační obrázek

Polární vortex se rozpadl, nastane výrazné ochlazení

Zimní počasí v Evropě souvisí nejen s prouděním v troposféře, tedy spodní části atmosféry sahající v našich zeměpisných šířkách do výšek zhruba 11 km, ale i ve stratosféře, která leží nad troposférou (její horní hranice leží kolem 50 km).

Ilustrační obrázek

Čeká nás vpád arktického vzduchu s tuhými mrazy

Před námi je vrchol letošní zimy. Sice se již pomalu blíží ke svému konci ale s ohledem na nadprůměrně teplý leden a absenci jakýchkoliv výraznějších mrazů, nás teprve vrchol zimy čeká nezvykle v závěru února.

Ilustrační obrázek

Ráno přineslo do Čech silný mráz

Během noci na dnešek se v Čechách vyjasnilo a teploty tak klesly na velmi nízké hodnoty. Ráno se v Čechách teploty pohybovaly většinou od -4 °C do -8 °C, ve vyšších polohách klesaly i pod -10 °C. Naopak o poznání tepleji bylo na Moravě a ve Slezsku, kde zůstalo na obloze hodně oblačnosti.

Ilustrační obrázek

Před 89 lety udeřily extrémní mrazy s teplotou pod -40 °C

V neděli 11. února uplynulo 89 let od naměření absolutního minima na území České republiky v roce 1929. To činí -42,2 °C a bylo dosaženo na stanici Litvínovice u Českých Budějovic. Ve Valašském Meziříčí tehdy naměřili -40 °C, v Čáslavi -37,5 °C a třeba v Poděbradech nebo Vsetíně -37 °C.

Ilustrační obrázek

Zimní počasí bude pokračovat

Únor je zatím o poznání chladnější než uplynulý leden a zřejmě skončí jako teplotně průměrný. Dnes se nejvyšší denní teploty pohybují mezi 1 °C až 5 °C a přes Čechy přechází slabá okluzní fronta (místy se tak vyskytuje slabé sněžení).