Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Články

Ilustrační obrázek

Nadprůměrně teplé počasí bude pokračovat

Včera teploty v Čechách a na jihu Moravy často překračovaly 10 °C. Vůbec nejtepleji bylo podle ČHMÚ v Dyjákovicích na Znojemsku, kde bylo naměřeno 14,2 °C. Přes 13 °C bylo naměřeno také v Českých Budějovicích, Strakonicích, Žatci či Brandýse nad Labem.

Ilustrační obrázek

Napadlo až 40 cm sněhu, na Silvestra bude 11 °C

Včera se do Česka vrátila zima. Včerejší ráno bylo sněhobílé hlavně na západě Čech. V Plzni napadlo až 6 cm sněhu. Sněhová pokrývka se vytvořila i v některých částech Prahy. Ještě vydatnější sněžení v noci na dnešek zasáhlo východ Moravy a Slezsko.

Ilustrační obrázek

V Kalifornii sledovali kosmické divadlo: start rakety Falcon

V pátek 22. prosince zažili obyvatelé celé jižní Kalifornie, části Phoenixu i Arizony velmi nezvyklé nebeské představení. Na jasné večerní obloze se kromě dorůstajícího srpku objevil také ohromný světelný oblak.

Ilustrační obrázek

USA hlásí silné mrazy, Evropa nadprůměrné teplo

Evropa se letos většinou opět nedočkala bílých Vánoc. Souvislá sněhová pokrývka začíná na evropském kontinentě až u ruských hranic. Pod sněhem jsou také skandinávské země (kromě jihu Švédska). Jinde v Evropě sníh leží jen na horách.

Ilustrační obrázek

Vzduch z Atlantiku o Vánocích přinese až 10 °C

Předpovědi na Vánoce jsou již jednoznačné. Do Evropy bude proudit teplejší vzduch z Atlantiku. Zaznamenáme dokonce nejteplejší období od konce listopadu.

Ilustrační obrázek

Na Šumavě teplota klesla až na -28 °C

Noc na dnešek byla velmi mrazivá. Teploty klesaly většinou na hodnoty mezi -3 °C až -7 °C. V místech, kde se uklidnil vítr a vyjasnilo se, teplota klesala ještě o poznání více.

Ilustrační obrázek

Před Vánoci se oteplí a sníh bude tát

Včera na velké části našeho území napadl sníh. Nová sněhová pokrývka se pohybovala od poprašku až po 20 cm sněhu na Šumavě. V nižších polohách napadlo nejvíce sněhu na severu a jihozápadě Čech.

Ilustrační obrázek

Hory hlásí před Vánoci nejvíce sněhu od roku 2010

V nížinách a ve středních polohách jsou zatím sněhobílé Vánoce nejisté, ale na horách už zcela jistě budou na sněhu. V posledních týdnech se zde totiž vytvořila poměrně značná zásoba sněhu. České hory dokonce hlásí pro toto období nejvíce sněhu od roku 2010.

Ilustrační obrázek

Jak sopečné erupce ovlivňují klima Země

K tomu, aby sopečné erupce měly dopad na celosvětové klima, je nutné, aby zejména oxid siřičitý, který se při erupcích uvolňuje, pronikl až do stratosféry – tedy zhruba do výšek nad 15 kilometrů.

Ilustrační obrázek

Na východě se vyskytl silný padavý vítr

Začátek tohoto týdne byl v Evropě ve znamení silného větru, který způsobil řadu komplikací. Na hřebenech Alp byly dokonce zaznamenány nárazy o síle téměř 200 km/h.