Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Články

Ilustrační obrázek

Pondělí nabídne teploty přes 10 °C, potom se ochladí

Dnes se nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi 1 °C až 5 °C. Zítra se ovšem začne citelně oteplovat. Počasí u nás ovlivní okraj teplé fronty a začne k nám proudit teplý vzduch. Odpolední teploty vystoupí na 5 °C až 9 °C.

Ilustrační obrázek

Příští týden teploty vzrostou, přijde obleva

V úterý přes naše území přejde frontální systém, který přinese mírné sněžení. Napadne od 1 do 5 cm sněhu. V úterý odpoledne srážky ustanou a začne se oteplovat. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 0 °C až 4 °C, v Čechách až na 5 °C.

Ilustrační obrázek

Evropou se prohnal orkán, u našich hranic zeslábl

V noci na dnešek začala počasí v Evropě ovlivňovat rychle se prohlubující tlaková níže Friederike. Jako první se projevila v Anglii. Zde se nárazy větru pohybovaly většinou od 90 do 110 km/h.

Ilustrační obrázek

Sníh se vrátil, přes 10 cm napadlo i v nížině

Dnes počasí u nás ovlivňuje rozsáhlá tlaková níže nad Severním mořem. Již v noci tak začalo sněžit. Sněžení bylo vydatné zejména v horských a podhorských oblastech v Čechách v blízkosti hranic.

Ilustrační obrázek

Příští týden přinese sníh i do nížin

Začátek ledna byl u nás nezvykle teplý. V posledních dnech k nám ovšem začal pronikat chladný vzduch z východu. Teploty se tak pohybují jen kolem bodu mrazu. Ojediněle se vyskytuje i slabé sněžení. To ovšem přineslo nejvýše jen poprašku sněhu.

Ilustrační obrázek

Alpy zasypaly až 2 metry čerstvého sněhu

Evropa hlásí teplotně nadprůměrný leden. Sníh leží jen na horách, ve Skandinávii a v Rusku. Nadprůměrně teplé zimy ovšem často vedou k vydatnějším srážkám. Do Evropy se tož dostává teplejší vzduch z Atlantiku nebo Středozemního moře.

Ilustrační obrázek

Další rekordně teplý den v úterý

Teploty přes 10 °C se opět vrátí v úterý. Bude dokonce ještě v průměru o 1 °C tepleji než včera. Odpolední teploty se zastaví na 8 °C až 12 °C, ojediněle mohou dosáhnout až na 13 °C.

Ilustrační obrázek

USA sužuje tuhá zima, překonává i rekordy

Zatímco ve střední Evropě je zima 2017/2018 poměrně mírná a v nížinách na sníh často čekáme marně, na severovýchodě USA mají za sebou jeden z nejchladnějších přelomů roků od začátku pozorování.

Ilustrační obrázek

Orkán v Evropě způsobil značné škody

Západní Evropou se dnes prohnala vichřice, která způsobila rozsáhlé škody. Tlaková níže, kterou němečtí meteorologové pojmenovali Burglind, postupovala v noci na dnešek přes Britské ostrovy. Dnes se její střed přesunul nad Dánsko.