Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Články

Ilustrační obrázek

Na jihu Čech spadl meteorit o váze až 1 kg

V neděli 3. prosince 2017 večer ozářil jižní část Čech velmi jasný meteor – bolid. I když pozorování tohoto mimořádného jevu bylo vinou nepříznivého počasí na většině našeho území a střední Evropy znemožněno, podařilo se přístroji zaznamenat dráhu prolétajícího tělesa.

Ilustrační obrázek

Evropou se prožene orkán, značné škody způsobí i v Česku

Evropu v nejbližších dnech čeká velmi nepříznivé počasí. Hned tři hluboké tlakové níže se vytvoří v neděli a v pondělí nad západní Evropou a způsobí výrazný tlakový gradient.

Ilustrační obrázek

Proměnlivé počasí bude pokračovat, víkend bude chladný

Dnes na většině území převládlo slunečno a teploty se pohybují kolem 4 °C. Ve středních Čechách se šplhají až na 8 °C. Takové hodnoty jsou na začátku prosince nadprůměrné.

Ilustrační obrázek

V příštím týdnu přechodně tepleji

V posledních dnech u nás převládlo zimní počasí. Ve vyšších polohách již leží sníh. Na východě se souvislá sněhová pokrývka vytvořila i v nižších polohách. Nejvyšší denní teploty se pohybují jen kolem bodu mrazu.

Ilustrační obrázek

V neděli nastane superúplněk

V neděli, 3. prosince v 16 hodin 47 minut SEČ, nastane poslední úplněk roku 2017. V médiích mu nejspíš bude věnována větší pozornost než obvykle, protože zároveň bude tzv. superúplňkem.

Ilustrační obrázek

Hladiny oceánů rostou a ohrožují světové metropole

3,4 mm za rok – číslo, které udává průměrnou hodnotu nárůstu hladiny světového oceánu v současnosti. Na první pohled číslo zanedbatelně malé, vždyť co je to pár milimetrů.

Ilustrační obrázek

Zima začíná, příliv chladného vzduchu zesílí

Do Česka pomalu nastupuje zimní počasí. Již v tomto týdnu začíná v pátek prvním prosincovým dnem meteorologická zima a končí meteorologický podzim. To se plně projeví i v počasí.

Ilustrační obrázek

Nadprůměrné teploty, překročily i 15 °C

Již včera u nás teplota na dvou stanicích překročila lehce 15 °C. Nejtepleji bylo v závětří Jeseníků a Beskyd. Dnes jsou maximální teploty ještě v průměru o 1 °C vyšší a stanicí, kde teplota překročila 15 °C je tak o poznání více.

Ilustrační obrázek

Na hřebenech hor leží i přes půl metru sněhu

O víkendu a v pondělí na horách napadl čerstvý sníh. Nejvíce sněhu včera ráno leželo na hřebenech Krkonoš a Šumavy. Labská bouda hlásí až 80 cm sněhu.

Ilustrační obrázek

Oteplí se, v příštím týdnu naměříme přes 10 °C

Zítra večer ovšem počasí u nás začne od západu ovlivňovat teplá fronta, která výrazně změní charakter počasí u nás. Zpočátku sice přinese sněžení, ale během noci na úterý bude od západu ve všech polohách přecházet v déšť.