Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Články

Ilustrační obrázek

Středozemní moře hlásí nadprůměrné teploty

Středomoří v současné době hlásí tropické teploty většinou kolem 30 °C. V Turecku se ještě šplhají i přes 35 °C. V minulém týdnu zasáhla mimořádně silná vlna veder východní část Středomoří. To se projevilo i na teplotách Středozemního moře.

Ilustrační obrázek

Na západě Prahy spadlo přes 100 mm srážek

Přes Čechy dnes přecházela hluboká tlaková níže. V jejím středu na severovýchodě Čech tlak vzduchu klesl až na hodnoty kolem 990 hPa. Na léto se jedná o velmi nízké hodnoty.

Ilustrační obrázek

Jak se chránit před bleskem

Léto je doba bouřek – jednoho z nejpozoruhodnějších jevů, který nám atmosféra nabízí. Navíc vizuálně velice působivých – bouřky jsou prostě vrcholným nebeským představením. Jenže představením, které může být potenciálně velice nebezpečné.

Ilustrační obrázek

Teploty se opět přiblíží 35 °C, potom se citelně ochladí

V úterý k nám příliv teplého vzduchu zesílí. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 25 °C až 29 °C, na východě na 28 °C až 32 °C. Během dne musíme počítat místy s možností výskytu přeháňky nebo bouřky.

Ilustrační obrázek

Uhodilo přes 60 000 blesků, nejvíce za několik let

Večer na sever Čech dorazily první bouřky. Šluknovský výběžek zasáhla supercela z Německa, která pokračovala dále na jihovýchod k Brnu a ve Zlínském kraji se v noci rozpadla.

Ilustrační obrázek

Dnes ráno začalo astronomické léto

Dnes 21. června, v 6 hodin 24 minut středoevropského letního času, nastal letní slunovrat a tím začalo i astronomické léto. Slunce vstoupilo do znamení Raka a severní polokoule Země se nejvíce přiklonila k naší denní hvězdě.

Ilustrační obrázek

Noční svítící oblaka opět na scéně

V červnu a červenci se u nás za soumraku nebo před rozbřeskem objevují nad severozápadním až severovýchodním obzorem zvláštní noční svítící oblaka, známá pod zkratkou NLC (z angl. NoctiLucent Clouds)

Ilustrační obrázek

Nadprůměrně teplé počasí, čekají nás i tropy

V dalších dnech nás čeká výrazné oteplení. Do střední Evropy se dostane teplý vzduch z jihozápadu Evropy, kde aktuálně panují mimořádně vysoké teploty. Španělsko v posledních dnech hlásí teploty přes 40 °C

Ilustrační obrázek

Středomoří hlásí tropy, ve Španělsku naměřili až 41 °C

Letní sezona naplno začala ve Středomoří. Všechny státy na jihu Evropy již hlásí tropické teploty. Výrazně nadprůměrné teploty hlásí západní Středomoří. Ve Španělsku se v tomto týdnu teploty šplhají přes 35 °C.

Ilustrační obrázek

Proč v atmosféře vznikají blesky?

Blesk jako jeden z nejpůsobivějších projevů počasí tvoří nerozlučnou součást českého léta. Proč ale blesky vůbec vznikají a k čemu jsou dobré?