Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Články

Ilustrační obrázek

Pohyb blesku zahrnuje několik složitých fází

Blesk se sice jeví pro běžné lidské oko jako spojitý jev trvající většinou zlomek sekundy, ve skutečnosti ovšem nejde o nic tak jednoduchého.

Ilustrační obrázek

V dalších dnech pozor na bouřky

V dalších dnech v Česku musíme počítat s přeháňkami nebo bouřky, které ojediněle doprovodí i přívalové srážky.

Ilustrační obrázek

Nejchladnější květnové ráno od roku 2011

Dnes na velké části našeho území teplota klesla pod bod mrazu. Většinou se teploty pohybovaly mezi 1 °C až -3 °C. Nejchladněji bylo na Šumavě na Horské Kvildě, kde teplota klesla na -8,2 °C. Na řadě míst teploty překonaly rekordy pro dnešní den.

Ilustrační obrázek

Bouřky už způsobují škody a zaměstnávají hasiče

V minulém týdnu se u nás ve vlhkém vzduchu vyskytovaly přeháňky nebo i bouřky, které již způsobily první škody. První silnější bouřka se vyskytla ve středu v Plzni.

Ilustrační obrázek

Příští týden ochlazení, hrozí ranní mrazy

V příštím týdnu k nám přechodně pronikne studený vzduch ze severu. Dnes se ještě nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi 13 °C až 17 °C, na jihovýchodě vystoupí až na 19 °C. Zítra ovšem přes naše území přejde studená fronta, za kterou k nám pronikne studený vzduch.

Ilustrační obrázek

Vlhký vzduch přinese přeháňky nebo i bouřky

Před námi je běžné počasí pro začátek května. Po nezvykle chladné druhé polovině dubna, se počasí vrátilo k normálu. V příštích dnech k nám bude proudit spíše teplejší vzduch z jihovýchodu.

Ilustrační obrázek

Druhá polovina dubna nejchladnější od roku 1991

První polovina dubna byla sice výrazně nadprůměrná. Teploty se dokonce dostaly až na letních 25 °C. Mnohem větší extrém v kontrastu uplynulých let ovšem přišel ve druhé polovině měsíce.

Ilustrační obrázek

Mokrý sníh láme stromy, napadlo i přes 10 cm

Nejvydatnější sněžení se u nás vyskytlo v noci na dnešek. Sníh napadl hlavně na jihu Čech, Vysočině, v Pardubickém kraji a v Jeseníkách. Nejvíce nového sněhu hlásí Šerák, kde od včerejšího do dnešního rána napadlo 18 cm sněhu.

Ilustrační obrázek

Jaké je složení dešťových kapek

Obecně jde o kapky o průměru větším než 0,5 mm (nebo i menším, pokud jsou velmi rozptýlené), které vypadávají z oblaků. Dalo by se očekávat, že dešťová voda se svým složením bude blížit vodě destilované, tedy dokonale čisté, nicméně takový předpoklad není úplně správný.

Ilustrační obrázek

Nejdříve citelné oteplení a pak opět prudké ochlazení

Teploty se dnes pohybují většinou mezi 6 °C až 10 °C. V tomto období se jedná o výrazně podprůměrné teploty. Obvykle se pohybují kolem 16 °C. Zítra se ovšem proudění změní na teplejší jihozápadní. Před námi je tak citelné oteplení.