Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Články

Ilustrační obrázek

Evropa hlásí silné mrazy, pláže pokryl sníh a led

Arktický vzduch se rozlil i nad celý Balkán a nad Itálii. Ve vyšších polohách italského kraje Abruzzo napadly až 2 metry sněhu. Sníh na jihu Itálie pokryl také některé pláže. Nezvykle nízké teploty hlásilo také Chorvatsko.

Ilustrační obrázek

Na Šumavě teplota klesla až na -34,6 °C

Noc na dnešek byla velmi chladná. Na většině území se totiž vyjasnilo a utišil vítr, což jsou vhodné podmínky pro radiační ochlazování. Teploty se tak pohybovaly většinou mezi -13 °C až -17 °C. Nejchladněji bylo na východě a západě území.

Ilustrační obrázek

Česko pokryl sníh, teď přijdou silné mrazy

V uplynulých dnech se u nás vyskytlo i vydatné sněžení. Množství nového sněhu se ovšem značně liší v závislosti na nadmořské výšce. Množství nového sněhu se tak pohybuje od 0 až po přibližně 50 cm sněhu. Bez sněhu zůstávají nížiny na jižní Moravě.

Ilustrační obrázek

Na horách napadne i přes čtvrt metru sněhu

Významnější srážky k nám dorazí dnes večer v souvislosti s tlakovou níží nad Skandinávií, která bude během středy postupovat přes Polsko dále k jihovýchodu. Sněžení se v noci na zítřek a zítra během dne vyskytne na celém území.

Ilustrační obrázek

Leden začne zimně, sněhu se dočkají i nížiny

Změna v počasí přijde hned v prvním lednovém týdnu. V pondělí přes naše území přejde studená fronta. Počasí začne ovlivňovat během pondělního odpoledne a přinese sněžení, pod 400 m i srážky smíšené nebo dešťové.

Ilustrační obrázek

Tlak vzduchu je nezvykle vysoký, překonal i rekordy

Počasí v Evropě ovlivňuje mohutná tlaková výše. V předchozích dnech se její střed nacházel nad západní Evropou, dnes se přesunul do střední Evropy nad naše území. Již včera byly na západě Evropy měřeny extrémně vysoké hodnoty tlaku vzduchu.

Ilustrační obrázek

Ve vyšších polohách napadne sníh, tvořit se budou i závěje

Zítra ráno se teploty budou pohybovat mezi -1 °C až 3 °C. Ojediněle se může vyskytovat náledí. Během zítřejšího dne vystoupí teploty na 2 °C až 6 °C. Na obloze bude hodně oblačnosti a místy se vyskytne déšť nebo přeháňky, v polohách od 500 m budou srážky sněhové.

Ilustrační obrázek

Vysočinu obalila silná námraza

Situace v tomto týdnu byla ukázkovou situací, kdy se při jihovýchodním proudění vytvořila nízká oblačnost a mrznoucí mlhy. Při zesilujícím jihovýchodním větru tyto mlhy houstly právě na jihovýchodním návětří Vysočiny a už začátkem týdne se tam začala vytvářet silná námraza.

Ilustrační obrázek

Začala astronomická zima, Vánoce budou větrné

Dnes krátce před polednem v 11:54 začíná astronomická zima. Meteorologická zima začala již s prvním prosincovým dnem. Slunce na své zdánlivé pouti po obloze dosáhne nejjižnějšího bodu své dráhy a začne se vracet na sever.

Ilustrační obrázek

USA hlásí rekordní mrazy, teploty klesají i pod -30 °C

Nejsilnější mrazy dnes zažívá americký Středozápad. V Jižní a Severní Dakotě nebo Minnesotě teplota ráno klesla na většině území pod -30 °C. Na letišti ve městě Aberdeen v Jižní Dakotě ráno naměřili až -38 °C. Úřady radí lidem nevycházet.