Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Články

Ilustrační obrázek

Východ Evropy hlásí zimu, ve Smolensku leží 20 cm sněhu

Ve východní Evropě se již začíná vytvářet sněhová pokrývka. Na východ Evropy v posledních dnech proudí chladný vzduch a na řadě míst se objevilo první sněžení blížící se zimy.

Ilustrační obrázek

Na jihu Čech teplota vzduchu vystoupila na 20 °C

V neděli k nám hlavně ve vyšších vrstvách atmosféry začal proudit teplejší vzduch. Včera po ranním přechodu teplé fronty jeho příliv ještě více zesílil. Často se ovšem tvořila inverze, a tak se jeho příliv na řadě míst příliš neprojevil.

Ilustrační obrázek

Na hřebenech hor napadl sníh, příští týden se oteplí

Během oteplení na konci a začátku tohoto týdne sníh na horách většinou roztál. Včera přes naše území ovšem přešla další studená fronta, po které k nám začal proudit o něco chladnější vzduch. Na hory se tak vrátilo sněžení.

Ilustrační obrázek

Sever Filipín zasáhne další silný tajfun

Sever Filipín v těchto dnech sužuje velmi nepříznivé počasí. O víkendu ostrov Luzon zasáhl tajfun Sarika, který krátce před vstupem na pevninu dosáhl čtvrté kategorie z pěti možných.

Ilustrační obrázek

Zemi ohrožují rekordně vysoké hodnoty CO2

Oxidu uhličitého v atmosféře stále přibývá. Letos poprvé od začátku měření zůstaly globální hodnoty obsahu oxidu uhličitého v zemské atmosféře i během svého ročního minima (dosahovaného zpravidla v září) nad hranicí 400 ppm.

Ilustrační obrázek

Na hřebenech hor připadne další sníh, potom se oteplí

V nejbližších dnech bude na obloze většinou zataženo a především dnes a zítra se přidá déšť. Nejčetnější budou srážky zítra, kdy se objeví i trvalý déšť. Ve čtvrtek srážky většinou ustanou, ale na obloze bude stále hodně oblačnosti.

Ilustrační obrázek

Hurikán Matthew zasáhl Floridu, Haiti hlásí přes 800 obětí

Velmi silný hurikán Matthew včera zasáhl Floridu jako hurikán třetí kategorie. Jeho střed naštěstí postupoval podle pobřeží a zůstal tak přibližně 60 km od hustě obydlených oblastí.

Ilustrační obrázek

Na Lysé hoře napadlo 38 cm sněhu

Počasí u nás včera začala ovlivňovat tlaková níže nad Polskem. Od severovýchodu se tak během dne na většině území rozpršelo. Srážky byly vydatné především na návětrné straně Jeseníků, Beskyd a Krkonoš.

Ilustrační obrázek

Původem arktický vzduch přinese na hory sněžení

Dnes přes naše území postupuje okluzní fronta, po jejímž přechodu k nám zesílí příliv chladného vzduchu ze severu. Pronikne k nám původem arktický vzduch. Teploty tak o proti dnešnímu dni v průměru ještě o 4 °C poklesnou.

Ilustrační obrázek

V Karibiku vznikl nejsilnější hurikán za 9 let

Hurikán Matthew, který se přesouvá Karibikem, včera dosáhl intenzity pátého (tedy nejvyššího) stupně Saffir-Simpsonovy škály. V Atlantiku se jedná o první hurikán nejvyššího stupně za posledních 9 let.