Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Články

Ilustrační obrázek

Česko zasáhl trvalý a vydatný déšť

Zvlněná studená fronta do Česka v posledních dnech přináší hodně srážek. V noci z úterý na středu vydatně pršelo hlavně na východě území, kde spadlo od 20 do 60 mm srážek. Vlivem sucha se ovšem vydatné srážky neprojevily na tocích.

Ilustrační obrázek

Tropy vystřídá ochlazení, v Alpách napadne sníh

Kolem 34 °C se teploty pohybují jižně od Prahy nebo v Polabí. O něco chladněji je jen na západě Čech. V Chebu se teploty pohybují kolem 30 °C. V dalších dnech nás ovšem čeká prudké ochlazení. Zítra již nejvyšší denní teploty zůstanou v Čechách mezi 19 °C až 24 °C.

Ilustrační obrázek

V Česku hrozí silné bouřky, před námi je deštivé počasí

Odpoledne začne narůstat kupovitá oblačnost a objevit se mohou první bouřky. Častější budou ovšem až večer a v noci na zítřek. Bouřky budou ojediněle velmi silné. Doprovodí je přívalové srážky s úhrny kolem 30 mm, silné nárazy větru o síle až 90 km/h a kroupy.

Ilustrační obrázek

Tchaj-wan pustošil tajfun Nepartak

V Tichém oceánu vznikl první letošní tajfun, který byl pojmenovaný jako Nepartak. Vytvořil se na konci června jižně od ostrova Guam a následně pokračoval dále na severozápad Tichým oceánem.

Ilustrační obrázek

Ochlazení vystřídá oteplení, ustálené počasí nás nečeká

Včera přes naše území přešla studená fronta. Srážky přinesla ovšem jen ve formě místních přeháněk nebo bouřek, který se vyskytly zejména na severu a severovýchodě území.

Ilustrační obrázek

Výhled počasí na letní prázdniny

V pátek začaly letní prázdniny – období, kdy jsou předpovědi počasí sledovány obzvláště často. Lidé samozřejmě chtějí vědět nejen, jak bude v nejbližších dnech, ale pokud možno i to, kdy si naplánovat dovolenou, tedy předpověď dlouhodobou.

Ilustrační obrázek

Tipy na focení nádherných blesků při bouřce

Bouřky patří k těm nejúžasnějším meteorologickým jevům, jaké můžeme v našich končinách zažít a tak snad každý se občas pokusil jejich světelný doprovod vyfotografovat. Lov blesků je ale zvláštní disciplínou.

Ilustrační obrázek

Počasí na mapě ukáže nová aplikace VentuSky

Dnes jsme spustili novou meteorologickou aplikaci s názvem VentuSky, která zobrazuje vysoce kvalitní předpovědi z numerických modelů. Data se zobrazují přehledně na mapě.

Ilustrační obrázek

Bouřky přinesly do Čech přívalové srážky

Počasí v Česku včera večer ovlivnila studená fronta. Před ní k nám během dne ještě proudil teplý vzduch. Nejvyšší denní teploty vystoupily na 31 °C až 35 °C. Nejtepleji bylo v Ostravě Porubě, kde na stanici ČHMÚ teplota dosáhla až 36,3 °C.

Ilustrační obrázek

Teplota vystoupila na 35 °C, zítra dorazí silné bouřky

Za námi je zatím nejteplejší den letošního roku. Odpoledne teploty vystoupily na většině území na 31 °C až 35 °C. Nejtepleji bylo podle ČHMÚ na stanici Mořkov v Moravskoslezském kraji, kde teplota vystoupila na rovných 35 °C.