Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Články

Ilustrační obrázek

V Indii naměřili až 51 °C, padl absolutní rekord

Na hranicích Pákistánu a Indie se v posledních dnech usadil velmi teplý vzduch, který způsobuje, že maximální denní teploty dosahují hodnot i kolem 50 °C. Překročen byl dokonce i absolutní rekord, který v Indii vydržel nepřekonán šedesát let.

Ilustrační obrázek

Velmi jasný víkendový úplněk

Okamžik květnového úplňku nastane tuto v sobotu necelou hodinu před půlnocí. Nadcházející víkend proto bude ve znamení velmi jasného Měsíce.

Ilustrační obrázek

Stále panuje sucho, situace je horší než v minulém roce

Všichni máme určitě ještě v paměti extrémně suché a taky horké léto 2015. Na podzim se sice situace se srážkami mírně zlepšila, přesto průměrný deficit roku 2015 za celou republiku činil 140 mm, tedy chybělo něco přes 20 %.

Ilustrační obrázek

Víkend nabídne letní teploty, v neděli vystoupí nad 25 °C

Nejlepší počasí z celého týdne nabídne víkend. V sobotu se přeháňky objeví jen ojediněle na horách a na obloze převládne skoro jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na příjemných 20 °C až 24 °C.

Ilustrační obrázek

Ráno pozor na přízemní mrazíky

Chladné počasí bude pokračovat i v úvodu příštího týdne. V pondělí ráno musíme opět počítat s místními přízemními mrazíky. Ve dvou metrech nad zemí se teploty bude pohybovat většinou mezi 5 °C až 1 °C, v horských údolích klesne až k -5 °C.

Ilustrační obrázek

Ochladí se, na hory se ještě vrátí sněžení

Nejvyšší denní teploty se v těchto dnech pohybují těsně pod hranicí letních 25 °C. K tomu na obloze během dne narůstá kupovitá oblačnost a na východě se vyskytují i přeháňky. Včera byly hlášeny především z oblasti Jeseníků a Beskyd.

Ilustrační obrázek

Za teplem k Severnímu moři, na pobřeží letní teploty

Rozložení teplot napříč celou Evropou je v posledních dnech poměrně nezvyklé. Včera byly vůbec nejvyšší teploty měřeny v Belgii a Nizozemsku, kde se šplhaly na řadě meteorologických stanic až na letních 27 °C.

Ilustrační obrázek

Čeká nás vzácný přechod planety Merkur přes Slunce

V pondělí 9. května se nám naskytne vzácná příležitost k pozorování přechodu planety Merkur přes sluneční disk. K jeho úspěšnému pozorování budeme potřebovat nejen dobré počasí, ale i dalekohled.

Ilustrační obrázek

Po středečním ochlazení se opět rychle oteplí

Dnes nejvyšší denní teploty vystoupí na příjemných 15 °C až 19 °C a srážky se objeví jen ojediněle. Zítra se ovšem začne počasí měnit. Postupně bude přibývat oblačnosti a odpoledne se přidají přeháňky.

Ilustrační obrázek

Dnešní ráno bylo nejmrazivější, na Šumavě -15,9 °C

Po celý tento týden se u nás vyskytují mrazivé noci a ráno. To dnešní ráno bylo ovšem nejchladnější z celého týdne. Díky utišení větru a vyjasnění teplota v přílivu chladnějšího vzduchu na celém území poklesla pod bod mrazu, což je na konci dubna nezvyklé.