Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Články

Ilustrační obrázek

Vyboulený Měsíc na obloze

V úterý 15. března se Měsíc předvede na večerní obloze v podobě první čtvrti. Už den po té nebude mít ani tvar srpku, ani tvar kruhu, ani čtvrti, ale bude jen vyboulený. Čím je tato fáze zajímavá?

Ilustrační obrázek

Zítra se na většině území vyskytne sněžení

Ve druhé polovině noci na zítřek začne počasí u nás od severovýchodu ovlivňovat frontální systém. Zítra ráno tak bude na většině území trvale sněžit. V nejnižších polohách se mohou přechodně objevit i srážky smíšené nebo dešťové.

Ilustrační obrázek

Měření a zaznamenávání větru

Vítr patří mezi základní meteorologické veličiny. Zároveň se jedná o jeden z nejvíce proměnlivých prvků v počasí. Není tedy žádným překvapením, že se zajímáme jak o jeho pozorování (měření), tak jeho předpověď.

Ilustrační obrázek

Žďárské vrchy hlásí kolem 30 cm nového sněhu

Střední polohy dnes zaznamenaly jedno z nejvydatnějších sněžení za celou zimu. Především pomezí Čech a Moravy zasáhlo husté sněžení. Sněhová pokrývka od 5 do 15 cm se utvořila na Vysočině, východě Čech a na západě Moravy.

Ilustrační obrázek

Zítra pozor na husté sněžení, zejména na Vysočině

Ve druhé polovině noci na zítřek začne na Vysočině a v přilehlých oblastech sněžit. V polohách pod 400 m budou srážky během zítřejšího dne přecházet ve smíšené nebo i dešťové. Na Moravě bude hranice sněžení o něco výše, přibližně v polohách kolem 600 m.

Ilustrační obrázek

Zima byla druhá nejteplejší v historii měření

Meteorologická zima zahrnující měsíce prosinec, leden a únor u nás v tomto týdnu skončila. Zima byla opět nadprůměrně teplá. Již poslední dvě zimy byly v Česku velmi mírné. Ta letošní je ovšem překonala.

Ilustrační obrázek

Dnes začalo meteorologické jaro - jaké bude?

Letošní zima se v Česku zapíše do historie jako jedna z nejteplejších od začátku měření. Přesto se už řada lidí těší na jaro – to meteorologické začalo dnes 1. března a potrvá až do konce května (astronomické jaro u nás začne až 20 března).

Ilustrační obrázek

Na Příbramsku napadlo kolem 20 cm mokrého sněhu

Počasí u nás včera ovlivnila tlaková níže ze Středomoří, která od jihu přinesla déšť. Ten začal odpoledne přecházet ve sněžení. Večer již na většině území Čech sněžilo. Husté sněžení bylo hlášeno v páse od Šumavy přes Brdy až po Prahu.

Ilustrační obrázek

Část Čech zasype sníh, čeká nás husté sněžení

Počasí u nás zítra ovlivní tlaková níže nad Středozemním mořem. Zítra ráno se tak od jihu rozprší, v polohách od 800 m bude sněžit. Na severozápadě Čech se sněžení vyskytne i v nížinách. Srážky budou pokračovat během celého dne.

Ilustrační obrázek

Níže ze Středomoří přinese vydatné srážky

Nejbližší dny přinesou meteorologicky poměrně zajímavou situaci nad západní Středomoří, Itálii a Alpy, která se ale následně projeví i v Česku. Z Biskajského zálivu bude v sobotu postupovat tlaková níže dále k jihovýchodu a nad teplými vodami západního Středomoří se začne prohlubovat.