Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Články

Ilustrační obrázek

Na našem území uhodilo přes deset tisíc blesků

První bouřky se vyskytly v Karlovarském kraji a postupovaly pozvolna dále k severovýchodu. Večer zasáhly také Plzeňský, Ústecký, Středočeský a Liberecký kraj. Nejsilnější bouřky se vyskytly na Chomutovsku.

Ilustrační obrázek

Čekají nás bouřky a prudké ochlazení

První přeháňky a bouřky se začnou tvořit v odpoledních hodinách v Čechách. Nejčetnější budou zřejmě v průběhu večera. Bouřky se mohou objevit také v noci na úterý, ale již nebudou tak časté. Bouřky ojediněle doprovodí přívalové srážky a silnější nárazy větru.

Ilustrační obrázek

Hladina oxidu uhličitého na rekordní hodnotě

Oxid uhličitý patří mezi ostře sledované skleníkové plyny, protože v důsledku lidské činnosti, zejména spalování fosilních paliv, jeho množství ve vzduchu roste. Na havajské observatoři Manua Loa teď byla naměřena nová rekordně vysoká hodnota.

Ilustrační obrázek

Na hřebenech našich hor leží i metr sněhu

Za chvíli začne květen, na horách lze ovšem ještě stále lyžovat. Otevřena jsou v současné době dvě lyžařská střediska, a to Praděd v Jeseníkách a Harrachov v Krkonoších.

Ilustrační obrázek

V dalších dnech pozvolné oteplování

Dnes nejvyšší denní teploty vystoupí na 10 °C až 14 °C a zítra se zastaví na 11 °C až 15 °C, v Čechách až na 16 °C. Pozvolné oteplování bude pokračovat i v dalších dnech.

Ilustrační obrázek

První letní dny, na jižní Moravě dnes až 27 °C

Dnes velmi teplé počasí pokračuje, ačkoliv na na severu území již začíná ochlazovat. Ve Frýdlantu teplota vystoupila jen na 15 °C. Na většině území se teploty pohybují mezi 19 °C až 23 °C. Rekordní teploty hlásí jižní Morava.

Ilustrační obrázek

Ship tracks - oblačnost, kterou tvoří lodě

O prvním dubnovém víkendu měli možnost obyvatelé severozápadního pobřeží Velké Británie pozorovat zajímavý jev, kdy se na obloze při vhodných podmínkách vytváří oblačnost po průjezdu lodí tzv. ship tracks.

Ilustrační obrázek

Ve čtvrtek rekordně vysoké teploty

Dnes počasí u nás ovlivní okraj teplé fronty, po níž k nám začne proudit velmi teplý vzduch od jihozápadu. Zítra se již nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi 18 °C až 22 °C, v Čechách vystoupí až na 23 °C. Ještě o něco tepleji bude ve čtvrtek.

Ilustrační obrázek

Sobota přinesla první bouřky letního typu

Od začátku roku se u nás vyskytlo již několik bouřek, ale jednalo se o bouřky vznikající v přílivu chladnějšího vzduchu. Přinášely tak jen málo blesků a nebyly vertikálně mohutné. První letošní bouřky v přílivu teplejšího vzduchu se u nás vyskytly včera.

Ilustrační obrázek

Teplota letos poprvé vystoupila na 20 °C

Na začátku týdne sice ještě sněžilo i v nížinách, ale dnes již teplota vystoupila až na příjemných 20 °C. Kolem tlakové výše nad jihovýchodní Evropou k nám proudí teplý vzduch od jihozápadu.