Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Články

Ilustrační obrázek

Mimořádně silná tropická níže Pam

Tropická níže Pam se momentálně nachází v jižním Pacifiku, více než 500 km západně od ostrova Fidži. Ve čtvrtečních 18 UTC dosahovala rychlost větru více než úctyhodných 250 km/h a nárazy větru překračovaly 310 km/h.

Ilustrační obrázek

Rekord: V Itálii za den napadlo 256 cm sněhu

Největší příděl sněhu zaznamenali v centrální Itálii, kde se zpočátku srážky vyskytovaly ve sněhové podobě jen v horských oblastech, postupně však hranice sněžení klesala díky pronikajícímu studenému vzduchu.

Ilustrační obrázek

Nejnižší maximum mořského ledu v Arktidě

Začátek března je období, kdy v Arktidě (na severní polokouli) bývá nejvíc mořského ledu z celého roku. Letos to ale vypadá, že toto maximum v ročním chodu ledu bude nejnižší od začátku sledování.

Ilustrační obrázek

Analýza srážek, které poškodily tunel Blanka

Problematický den nastal v samém závěru července, kdy na naše území proudil rekordně teplý vzduch. Teploty se dokonce v Praze šplhaly až na 37 °C. Dne 29. července ovšem nastala změna v charakteru počasí. Odpoledne ještě stihly teploty sice vystoupit na tropických 30 °C.

Ilustrační obrázek

Nadprůměrné teploty skončí, ve středu se ochladí

Dnes a zítra nás čekají stále teploty mezi nadprůměrnými 10 °C až 14 °C. Zítřek bude ovšem posledním takto teplým dnem v tomto týdnu. V noci z úterý na středu přes naše území začne přecházet od severozápadu studená fronta.

Ilustrační obrázek

Blíží se částečné zatmění Slunce

V pátek 20. března nenastane jen jarní rovnodennost, ale i zatmění Slunce. Z našeho území bude pozorovatelné jen částečné, ale i tak Měsíc zakryje přes 70 % Slunce. Zatmění bude mezi roky 2011 až 2026 tím nejvýraznějším, jaké u nás nastane.

Ilustrační obrázek

Středomoří sužuje vítr s nárazy až 200 km/h

Centrální Středomoří dnes zasáhla hluboká tlaková níže Anton, která do oblasti přinesla silný nárazový vítr a vydatné deště, které přinášejí sesuvy půdy. Během noci na dnešek se na pobřeží Chorvatska rozfoukal silný severovýchodní vítr.

Ilustrační obrázek

Před námi je citelné oteplení, přijde jaro

Zítra počasí u nás ovlivní jižní okraj teplé fronty, po kterém k nám o víkendu začne proudit teplý vzduch od jihozápadu a nasune se k nám tlaková výše, kterou němečtí meteorologové pojmenovali Karin.

Ilustrační obrázek

Zima 2014/2015 byla opět nezvykle mírná

Meteorologická zima zahrnující měsíce prosinec, leden a únor již skončila a opět se zapíše jako velmi mírná. Nejteplejší v historii měření sice zdaleka nebyla, ale na řadě míst patří mezi deset nejteplejších za posledních minimálně sto let.

Ilustrační obrázek

Dnes začalo meteorologické jaro

Dnešním dnem u nás začalo meteorologické jaro a skončila meteorologická zima. Na příchod astronomického jara si musíme počkat do 20. března (do 23:45), kdy nastane jarní rovnodennost (den bude přibližně stejně dlouhý jako noc).