Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Články

Ilustrační obrázek

Část USA čelí extrémním přívalům sněhu

Jednu z nejhorších sněhových bouří v těchto dnech zažívají v USA v oblasti Velkých jezer. Nejpostiženější oblastí se stala západní část státu New York. V těchto oblastech ojediněle napadlo za posledních 48 hodin až 150 cm sněhu a stále vydatně sněží.

Ilustrační obrázek

První polovina listopadu rekordně teplá

První polovina listopadu je za námi a na řadě stanic byla rekordně teplá. Průměrná teplota za první polovinu listopadu v nižších polohách překročila i 10 °C a zapsala se na řadě stanic jako nejteplejší v historii měření.

Ilustrační obrázek

V Eurasii naměřena extrémní říjnová pokrývka sněhu

O tom, že nastává zima, se v tomto týdnu přesvědčila nejen severní Amerika, kam pronikl arktický vzduch, ale i sever Evropy. Dnes ráno na severu Laponska teploty klesly až pod -20 °C.

Ilustrační obrázek

Vyskytují se hurikány i ve Středomoří?

Minulý týden se v centrálním Středomoří, v blízkosti Malty, vytvořila pozoruhodná tlaková níže. Jak je patrné ze satelitního snímku, svým vzhledem připomíná tropickou cyklónu, tedy hurikán. Mezi meteorology se pro takovéto níže vžilo označení medicane.

Ilustrační obrázek

V USA se prudce ochlazuje, dorazila arktická zima

Do Spojených států amerických dnes vtrhla zima. O rychlý příchod zimního počasí se postarala hluboká tlaková níže, která bývala supertajfunem Nuri. Ten postupoval přes Beringovo moře směrem k Aljašce a následně do Kanady.

Ilustrační obrázek

V příštím týdnu teploty překonají další rekordy

Před námi je další teplotně výrazně nadprůměrný týden. Proudit k nám bude teplý vzduch od jihozápadu. Často se sice bude tvořit nízká oblačnost, ale ani ta nezabrání dosažení nadprůměrných teplot.

Ilustrační obrázek

Alpy zasypal sníh, zkomplikoval dopravu

Výstrahy a předpovědi se nakonec vyplnily. Ve vyšších polohách napadlo na jihu Alp většinou do 1 m sněhu, v nejvyšších polohách pak až do 2 m. Promítlo se to zejména v dopravě.

Ilustrační obrázek

V noci padaly teplotní rekordy, bylo jako v létě

Noc na dnešek byla na východě našeho území velmi teplá. Na severu Moravy a ve Slezsku dokonce na řadě stanic za celou noc teplota neklesla pod 15 °C. Nejvyšší minimální teplota byla naměřena na stanici Ropice na Frýdecko-Místecku.

Ilustrační obrázek

Čeká nás extrémně studená zima 2014/2015?

Je tu listopad a to znamená poslední měsíc podzimu, alespoň toho meteorologického. A to taky znamená, že se stále více lidí ptá, jaká bude blížící se zima. Podívejme se, co o budoucí zimě říkají dostupné meteorologické modely.

Ilustrační obrázek

Říjen byl teplotně nadprůměrný

Za sebou máme další nadprůměrně teplý měsíc. Za posledních 40 let patří v průměru mezi čtyři nejteplejší. Výrazně teplotně nadprůměrná byla především jeho druhá dekáda. Naopak poslední dekáda byla díky citelnému ochlazení teplotně průměrná.