Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Články

Ilustrační obrázek

V příštím týdnu teploty překonají další rekordy

Před námi je další teplotně výrazně nadprůměrný týden. Proudit k nám bude teplý vzduch od jihozápadu. Často se sice bude tvořit nízká oblačnost, ale ani ta nezabrání dosažení nadprůměrných teplot.

Ilustrační obrázek

Alpy zasypal sníh, zkomplikoval dopravu

Výstrahy a předpovědi se nakonec vyplnily. Ve vyšších polohách napadlo na jihu Alp většinou do 1 m sněhu, v nejvyšších polohách pak až do 2 m. Promítlo se to zejména v dopravě.

Ilustrační obrázek

V noci padaly teplotní rekordy, bylo jako v létě

Noc na dnešek byla na východě našeho území velmi teplá. Na severu Moravy a ve Slezsku dokonce na řadě stanic za celou noc teplota neklesla pod 15 °C. Nejvyšší minimální teplota byla naměřena na stanici Ropice na Frýdecko-Místecku.

Ilustrační obrázek

Čeká nás extrémně studená zima 2014/2015?

Je tu listopad a to znamená poslední měsíc podzimu, alespoň toho meteorologického. A to taky znamená, že se stále více lidí ptá, jaká bude blížící se zima. Podívejme se, co o budoucí zimě říkají dostupné meteorologické modely.

Ilustrační obrázek

Říjen byl teplotně nadprůměrný

Za sebou máme další nadprůměrně teplý měsíc. Za posledních 40 let patří v průměru mezi čtyři nejteplejší. Výrazně teplotně nadprůměrná byla především jeho druhá dekáda. Naopak poslední dekáda byla díky citelnému ochlazení teplotně průměrná.

Ilustrační obrázek

Teploty na západě Čech byly rekordně vysoké

První listopadový den do Česka přinesl nadprůměrně vysoké teploty. Většinou se dnes teploty pohybovaly mezi příjemnými 12 °C až 16 °C. Chladněji zůstalo v místech, kde se déle udržela nízká oblačnost.

Ilustrační obrázek

Rána už jsou chladná a mrazivá

Ranní teploty den za dnem klesají. Zatímco ještě před týdnem se držely i nad 5 °C, nyní často klesají pod bod mrazu. Dnešní ráno bylo nejchladnější od konce března. Ranní teploty se v průměru pohybovaly kolem bodu mrazu, většinou mezi 2 °C až -2 °C.

Ilustrační obrázek

Alpy zasypal sníh, napadlo přes metr sněhu

Studená fronta postupovala od severozápadu, a tak se nejvíce projevila na severním návětří alpského masivu. Déšť přecházel ve sněžení či srážky smíšené v nadmořské výšce zhruba 1000 m n. m.

Ilustrační obrázek

Nízká oblačnost a problematika její předpovědi

Důvodem, proč se tak obtížně předpovídá, kdy a kde se nízká oblačnost vytvoří a následně zase rozpustí, souvisí s tím, že jde jev mimořádně citlivý na stav atmosféry.

Ilustrační obrázek

Klasické podzimní počasí vydrží

Říjen na našem území skončí jako teplotně nadprůměrný měsíc. Nejteplejší bude jeho druhá dekáda, která skončí jako výrazně nadprůměrná. Od začátku měsíce u nás panovaly příjemné teploty.