Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Články

Ilustrační obrázek

Vydatné deště zaplavovaly sklepy domů

Počasí u nás i nadále ovlivňuje výšková tlaková níže nad západním Balkánem. I přesto má víkendové počasí mírně odlišný charakter než ve čtvrtek a v pátek.

Ilustrační obrázek

Teploty příští týden zamíří až k letním hodnotám

Na začátku tohoto týdne se v Česku ochladilo a teploty klesly pod 20 °C. Příliv teplejšího vzduchu se ovšem začíná opět obnovovat. Zatím díky deštivému a podmračenému počasí není příliš citelný, ale v příštím týdnu se situace změní.

Ilustrační obrázek

Na Moravě vydatně prší, spadlo 50 mm

Včera se na Moravě vydatně rozpršelo. Večer se postupně srážky rozšířily na celé naše území a pokračovaly celou noc. Nejvydatnější byly ovšem na Moravě, kde od včerejších 8:00 do dnešních 8:00 spadlo od 30 do 50 mm srážek.

Ilustrační obrázek

Calgary v Kanadě překvapil brzký příval sněhu

Brzký příchod zimy v těchto dnech zažila Kanada. Po přechodu výrazné studené fronty se zde prudce ochladilo a v oblasti Skalnatých hor sněžilo. Vydatné sněžení zasáhlo především jihovýchod kanadské provincie Alberta na začátku tohoto týdne

Ilustrační obrázek

Bouřky ukončily letní počasí

Včera přes naše území začala přecházet studená fronta. Na ní se odpoledne v Čechách začaly tvořit bouřky. Ty setrvaly až do nočních hodin a na mnohých místech tak bylo opět po dlouhé době možné pozorovat nádherné noční blesky. Bouřky přinášely především vydatné srážky.

Ilustrační obrázek

Příští týden léto skončí, citelně se ochladí

Česko v těchto dnech zažívá letní počasí. Teploty na mnohých místech překračují letních 25 °C a je nejtepleji od 10. srpna. V Praze se včera odpoledne teplota pohybovala kolem 27 °C, v Plzni kolem 26 °C a v Brně nebo Ostravě kolem 24 °C.

Ilustrační obrázek

Šumava se loučí s létem

Česko v těchto dnech zažívá poslední záchvěv léta. Teplota se odpoledne šplhá až přes 25 °C. I přesto o sobě dává blížící se podzim vědět. V ranních hodinách se tvoří mlhy a bohatá rosa.

Ilustrační obrázek

Tornáda dokáží pustošit i v Česku

Podle definice tornáda jde o speciální druh tromby (tedy vír s přibližně vertikální osou otáčení), který se vyskytuje pod oblakem druhu Cumulonimbus. Vypadá jako jakýsi chobot nebo sloup, někdy spíš připomíná trychtýř či nálevku visící ze základny oblačnosti.

Ilustrační obrázek

Na východě v noci vydatně pršelo

Počasí u nás ovlivňuje frontální rozhraní mezi teplejším vzduchem na východě a chladnějším na západě střední Evropy. Díky němu včera na celém území kromě západu Čech pršelo. K večeru ve východní polovině Česka déšť zesílil.

Ilustrační obrázek

Do Česka se vrátí letní teploty

Dnešním dnem začal meteorologický podzim. Počasí má ovšem spíše podzimní charakter již od poloviny srpna. Teploty jsou výrazně podprůměrné. Celkově byla druhá polovina srpna jednou z nejchladnějších v historii měření.