Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Články

Ilustrační obrázek

Tornáda dokáží pustošit i v Česku

Podle definice tornáda jde o speciální druh tromby (tedy vír s přibližně vertikální osou otáčení), který se vyskytuje pod oblakem druhu Cumulonimbus. Vypadá jako jakýsi chobot nebo sloup, někdy spíš připomíná trychtýř či nálevku visící ze základny oblačnosti.

Ilustrační obrázek

Na východě v noci vydatně pršelo

Počasí u nás ovlivňuje frontální rozhraní mezi teplejším vzduchem na východě a chladnějším na západě střední Evropy. Díky němu včera na celém území kromě západu Čech pršelo. K večeru ve východní polovině Česka déšť zesílil.

Ilustrační obrázek

Do Česka se vrátí letní teploty

Dnešním dnem začal meteorologický podzim. Počasí má ovšem spíše podzimní charakter již od poloviny srpna. Teploty jsou výrazně podprůměrné. Celkově byla druhá polovina srpna jednou z nejchladnějších v historii měření.

Ilustrační obrázek

Ve středních Čechách hlášeny tromby

Včera kolem poledne se v severních částech Středočeského kraje vytvořila bouřka. Během jejího postupu bylo pozorováno několik tromb (vzdušný vír, který nedosáhne zemského povrchu).

Ilustrační obrázek

Za tropickými teplotami na jih Evropy

Konec prázdnin je v Česku chladný a k vodě příliš lidí naláká. Za teplem musíte vyrazit do zahraničí. Nejblíže našemu území dnes hlásí letní teploty Maďarsko. Za tropickými teplotami musíme ovšem o poznání více na jih Evropy.

Ilustrační obrázek

Nad Evropu zamíří post-tropická bouře

Ještě si určitě pamatujeme období okolo 11. srpna, kdy do té doby letní počasí bylo nekompromisně vystřídáno poměrně chladnými dny, které jsou i teď pod dlouhodobým normálem.

Ilustrační obrázek

Dloudodobá předpověď počasí

Na rozdíl od klasických předpovědí není účelem dlouhodobých předpovědí určit počasí v konkrétní den. Není tedy možné od nich chtít vědět, zda-li třeba za 4 týdny v daný den bude teplo nebo pršet, ale spíš jaký bude převažující charakter daného období.

Ilustrační obrázek

Ráno bylo rekordně chladné

Teplotní rekordy u nás padají relativně často, ale většinou jen maximálních teplot. Překonávání teplotních rekordů se ovšem úplně stejně sleduje i u minimálních teplot a právě dnes jich na meteorologických stanicích desítky padly.

Ilustrační obrázek

Bouřky na Moravu přinesly přívalové srážky

Letošní léto je relativně bohaté na bouřky a to i v těchto chladných dnech. Včera se několik bouřek vyskytlo na východě našeho území. Na Šumpersku a Hodonínsku dokonce způsobily řadu komplikací. Přívalové deště tu zaplavily sklepy několika domů.

Ilustrační obrázek

Příčina současného chladného počasí

Možná se vám zdá současný průběh léta poněkud podivný a zejména chladný. Oprávněně, vždyť současné denní teploty se pohybují 3 až 4 °C pod dlouhodobým normálem pro tyto dny.