Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Články

Ilustrační obrázek

V Evropě padl další absolutní teplotní rekord

Letos byl v další evropské zemi překonán absolutní teplotní rekord. Tentokrát ovšem o poznání severněji. Na začátku tohoto týdne v Lotyšsku meteorologové naměřili 37,2 °C, což je poprvé v historii měření, kdy v této zemi teplota překonala hranici 37 °C.

Ilustrační obrázek

Průvodce sledováním srážek pomocí radaru

Díky moderním aplikacím v mobilních telefonech a rozšíření internetu je sledování srážek pomocí meteorologických radarů velmi oblíbená činnost všech, kterým výskyt srážek může zkomplikovat jejich aktivity.

Ilustrační obrázek

Přívalové srážky způsobily řadu komplikací

Nejčastěji hasiči čerpali vodu ze zatopených sklepů domů a objektů. V obci Svratka stejnojmenná říčka zaplavila část města, když dosáhla 3. nejvyššího stupně povodňové aktivity.

Ilustrační obrázek

Letošní červenec byl bouřlivý

Letošní červenec do Česka přinesl letní počasí bohaté na bouřky. Teplotně byl v průměru o 2 °C teplejší než je obvyklé. V průměru byl i srážkově nadprůměrný, ale rozdíly v jednotlivých lokalitách jsou výrazné.

Ilustrační obrázek

V Česku spadlo i přes 70 mm srážek

Včera se na našem území opět tvořily bouřky, které lokálně doprovázely vydatné srážky. Několik zatopených sklepů hasiči odpoledne hlásily na Plzeňsku, ale i ve středních Čechách či v Olomouckém kraji.

Ilustrační obrázek

Při jakých podmínkách vznikají bouřky

Oblasti s výskytem bouřek bychom mohli rozdělit na frontální a nefrontální, které jsou uvnitř vzduchových hmot, lidově též bouřky z tepla. Frontální plochu definujme jako oblast, kde se střetává relativně chladný s relativně teplejším vzduchem.

Ilustrační obrázek

Čekají nás bouřky, ojediněle i silné

V dalších dnech bude počasí v Česku ustálené. V oblasti nízkého tlaku vzduchu, který se bude nacházet nad střední Evropu, a v přílivu teplého a vlhkého vzduchu se budou zejména v odpoledních hodinách tvořit přeháňky a bouřky.

Ilustrační obrázek

Skandinávie hlásí nezvykle teplé léto

Zatímco Středomoří od začátku měsíce hlásí spíše průměrné nebo podprůměrné teploty, zcela jiná situace panuje na severu Evropy. Skandinávie zažívá jeden z nejteplejších červenců.

Ilustrační obrázek

Bouřky přinesly přívalové srážky

Dnes se v Česku tvoří silné bouřky, které na řadu míst přinesly srážkové úhrny přesahující 40 mm. Nejvíce škod bouřky zatím způsobily zřejmě na Vysočině. Hasiči zde odpoledne vyjížděli k 35 událostem v souvislosti s počasím.

Ilustrační obrázek

Tropické teploty vrcholí, bylo i přes 35 °C

Dnes k nám vrcholí příliv velmi teplého vzduchu od jihu. Na většině území byl zaznamenán tropický den, nejvyšší denní teplota se pohybovala mezi 30 °C až 35 °C. V Praze se rtuť teploměru zastavila lehce pod 34 °C. Tepleji bylo v okolí Prahy.