Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Články

Ilustrační obrázek

Mohutný shelf cloud pozorován v západní Evropě

Včera večer začala počasí v západní Evropě ovlivňovat tlaková níže a s ní spojený frontální systém. Na východě Španělska, západě Francie a jihu Británie se tak ve večerních a nočních hodinách vyskytovaly silné bouřky.

Ilustrační obrázek

Jak se v Česku detekují blesky?

Jaký je vlastně princip systémů detekce blesků? Záleží na tom, která metoda se použije – existuje jich totiž několik. Důležité je uvědomit si, že bleskový výboj generuje elektromagnetické pole.

Ilustrační obrázek

Teplota ve Španělsku překračuje 40 °C

Vlna veder v tomto týdnu zasáhla Španělsko. Panují zde nejvyšší teploty z celé Evropy a odpovídají spíše teplotám v severní Africe. Do oblasti se totiž dostává horký saharský vzduch.

Ilustrační obrázek

Čeká nás návrat tropických teplot

V následujících dnech nás čeká pozvolné oteplování. Dnes se nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi 22 °C až 26 °C, na jižní Moravě vystoupí až na 28 °C. V žebříčkách nejvyšších zaznamenaných teplot bude jižní Morava vést i v následujících dnech.

Ilustrační obrázek

Ve Středomoří se příští týden oteplí

Středomoří od začátku července nezažívá příliš teplé počasí. Teplota je zde v průměru o 2 °C nižší než činí dlouhodobý průměr. Tepleji je v Řecku a Turecku, kde teplota přibližně odpovídá dlouhodobým průměrům.

Ilustrační obrázek

V Čechách vydatně pršelo

Včera se již kolem poledne na našem území začaly tvořit první bouřky. Ty přinesly na řadu míst vydatné srážky nebo silné nárazy větru. Na Děčínsku museli hasiči vyjíždět k 29 případům spojenými s bouřkami.

Ilustrační obrázek

Bouřky zasáhly Česko, dnes se vrátí

Včera se na našem území v odpoledních hodinách začaly vytvářet přeháňky a bouřky. Nejsilnější byly ve středních Čechách. První silná bouřka vznikla na Příbramsku. Hasiči kolem 17. hodiny vyjížděli v okolí Příbrami a Berouna k zásahům spojeným s odčerpáváním vody.

Ilustrační obrázek

Soutěž o nejlepší bouřkovou fotografii 2014

Podařilo se vám také v letošním roce bouřku vyfotografovat nebo dokonce vyjíždíte fotografovat bouřky jako lovec? Zúčastněte se dalšího ročníku soutěže o nejlepší bouřkovou fotografii roku 2014.

Ilustrační obrázek

Zhodnocení stavu sucha v Česku

Za letošní sucho může do jisté míry na srážky mimořádně chudá poslední zima (v průměru spadlo v Česku jen něco málo přes 50 milimetrů, normál je skoro dvojnásobný). Na některých místech ale deficit srážek trvá déle – například v Kostelní Myslové.

Ilustrační obrázek

Ameriku zasáhl první letošní hurikán

Zatímco minulý rok se první hurikán roku utvořil nezvykle pozdě v září, letos začíná hurikánová sezóna naopak nezvykle brzo. V Atlantiku se v uplynulých dnech utvořila tropická bouře, která přerostla v hurikán 2. kategorie.