Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Články

Ilustrační obrázek

Počasí na jihu, za vyšší teplotou do Středomoří

Za pár dnů začnou letní prázdniny a tomu již odpovídá i počasí. Nad Evropou panuje v současné době poměrně rovnoměrné rozložení teplot. Čím více k jihu se vydáte, tím vyšší teplotu můžete očekávat. Ve Středomoří panuje teplejší počasí v jeho východní části.

Ilustrační obrázek

Dnes začíná astronomické léto

Dnes ve 12:51 nastane letní slunovrat. Slunce vstoupí do znamení Raka (Slunce na své každoroční dráze dosáhne nejsevernějšího bodu a začne se vracet zpět k rovníku) a přijde astronomické léto. To potrvá až do 23. září, kdy začne astronomický podzim.

Ilustrační obrázek

Jihovýchodní Evropu zasáhly silné bouřky

Silné bouřky v Evropě v posledních dnech sužují jih a jihovýchod Evropy. Bleskové povodně způsobily řadu škod ve středu v italském městě Brindisi.

Ilustrační obrázek

Tornádo v USA zdevastovalo celé městečko

USA opět sužuje nepříznivé počasí a řada tornád. Nejsilnější zasáhlo v pondělí večer městečko Pilger v Nebrasce (centrální část USA), kde žije kolem 350 obyvatel.

Ilustrační obrázek

Vliv elektrárny Temelín na počasí a klima

Jaderná elektrárna Temelín (JETE) – asi málokterá stavba v Česku vzbuzovala v době svého vzniku takové emoce jako právě ona. Pomineme-li obavy související s radioaktivitou patřil mezi jeden ze zmiňovaných negativních dopadů vliv na místní klima.

Ilustrační obrázek

Výhled počasí na příští týden

Nový týden v Česku začne příjemnými teplotami mezi 20 °C až 24 °C. Bude tak v průměru o 2 °C až 3 °C tepleji než dnes. Na obloze k tomu bude zpočátku většinou slunečno, ale během dne bude narůstat kupovitá oblačnost.

Ilustrační obrázek

Bouřky přinesly kroupy, ale jen lokálně

Včera přes naše území přešla studená fronta, která ukončila několikadenní tropická vedra. Před jejím příchodem stihla ještě na stanici ČHMÚ v Plzni teplota lehce překročit 35 °C.

Ilustrační obrázek

Teplota dosáhla na téměř 36 °C

Dnes k nám vrcholil příliv teplého vzduchu z jihu. Na většině území se nejvyšší denní teplota pohybovala mezi 31 °C až 35 °C. Nejtepleji bylo na jižní Moravě, kde teploty překonaly i 35 °C.

Ilustrační obrázek

Bouře v Německu si vyžádaly oběti

Jedny z nejsilnějších bouřek za několik posledních let v noci na dnešek zasáhly spolkovou zemi Severní Porýní-Vestfálsko na severozápadě Německa. Na několik hodin byl zcela přerušen provoz na železnici a muselo být uzavřeno i letiště v Düsseldorfu.

Ilustrační obrázek

Padají teplotní rekordy, teplota přesáhla i 33 °C

Dnes na mnohých místech teplota překročila tropických 30 °C. Nejvyšší denní teplota dosáhla většinou na 29 °C až 33 °C. Nejvyšší hodnoty jsou hlášeny na jižní Moravě, západě a severu Čech.