Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Články

Ilustrační obrázek

Tornáda v USA vystřídaly povodně

USA v posledních dnech zasáhlo nepříznivé počasí. Silná tornáda, která devastovala města, si od neděle vyžádala 35 obětí. Nejhorší byla situace ve státech Mississippi, Alabama a Arkansas.

Ilustrační obrázek

V závěru týdne se citelně ochladí

Současné příjemné počasí s nejvyššími denními teplotami až přes 20 °C, v závěru týdne skončí. Přes naše území v pátek přejde studená fronta, po které k nám začne proudit chladnější vzduch ze severních částí Evropy.

Ilustrační obrázek

Ve Středomoří chladněji než v Česku

Již několik dní v Evropě panuje podobná synoptická situace. Střední Evropa se nachází v nevýrazném poli nižšího tlaku vzduchu. Tlaková níže leží nad centrální částí Středozemního moře a západní Evropou.

Ilustrační obrázek

Nad Prahou se objevila tromba

Dnes se opět v odpoledních hodinách nad naším územím tvořily přeháňky a bouřky. První bouřky se tvořily ve východní části Čech a pozvolna postupovaly na západ. Nejčastější byly kolem páté hodiny odpolední ve středních Čechách.

Ilustrační obrázek

Tlakové bahno nad střední Evropou

V dalších dnech nás stále čeká počasí s přeháňkami nebo bouřkami. Ty se budou tvořit především v odpoledních hodinách s nárůstem kupovité oblačnosti. Počasí u nás již několik dní ovlivňuje oblasti nižšího tlaku vzduchu.

Ilustrační obrázek

CAPE - co znamená a jak souvisí s bouřkou

CAPE je energie, která se může potenciálně nad daným místem uvolnit a působit tvorbu konvekční oblačnosti, později i bouřek. Její jednotkou je Joule na kilogram (J/kg). Určit se dá z aerologického měření.

Ilustrační obrázek

Strakonice zasáhlo vydatné krupobití

Odpoledne se na Šumavě začaly tvořit bouřky, které například do Strakonic přinesly silné krupobití. Malé kroupy vydržely na zemi a vytvořily souvislou bílou pokrývku. Mnohem vydatnější krupobití dnes bylo hlášeno z města Penzberg na jihu Bavorska.

Ilustrační obrázek

Následující dny přinesou často i bouřky

Již včera odpoledne a večer se na našem území začaly tvořit přeháňky. Výjimečně se objevily i slabé bouřky. Podobné počasí nás čeká také dnes a zítra. Teploty se po oba dny budou pohybovat mezi 15 °C až 19 °C. Příliv teplého vzduchu k nám zesílí v úterý.

Ilustrační obrázek

Jaká bude hurikánová sezóna 2014?

Devět pojmenovaných bouří, z toho 3 hurikány a 1 silný hurikán – to by měla přinést letošní sezóna hurikánů v Atlantiku. Znamená to menší počet hurikánů než je dlouhodobý průměr pro období 1981-2010 (medián 6,5 hurikánu a 2 silné hurikány).

Ilustrační obrázek

Na Šumavě bylo téměř -15 °C

Dnešní ráno bylo nejmrazivější v letošním dubnu. Teploty po několika týdnech opět na velké části území klesly pod bod mrazu. Nejchladněji bylo v Čechách, na Moravě a ve Slezsku teploty zůstaly i lehce nad bodem mrazu.