Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Odpoledne se začnou tvořit velmi silné bouřky

Aktuality

Nad střední Evropou se vlní výrazné frontální rozhraní oddělující tropický vzduch na východě a chladný na západě. Odpoledne nás tak čekají velmi rozmanité teploty. Budou se pohybovat od 21 °C na západě až po 36 °C na východě. Na tomto rozhraní se postupně během dne začnou tvořit přeháňky a bouřky. Nejčetnější a nejsilnější bouřky se očekávají večer na východě území, kde mohou způsobit i rozsáhlejší škody. Bouřky mohou doprovodit kroupy, přívalové srážky s úhrny přes 40 mm a silné nárazy větru kolem 80 km/h. S ohledem na vysoký střih větru (přesáhne i 20 m/s) nelze vyloučit ani vznik supercel.

Tip: Sledujte bouřky on-line

On-line

23:30
Jedna z nejsilnějších bouřek letošního roku se aktuálně žene Moravou. Vytvořilo se tzv. bow echo (linie bouřek prohnutá jako luk). Charakteristické pro tento typ bouří jsou silné nárazy větru. Na Moravě mohou na čelé této bouřky přesáhnout i 100 km/h. Lze očekávat velké množství popadaných stromů. Západní okraj této bouřky zřejmě zasáhne i východ Čech.

23:00
Na Moravu se z Rakouska aktuálně žene velmi silná bouřka! Doprovází ji prudké nárazy větru. V Bratislavě tato bouřka již napáchala značné škody - některé části města jsou bez proudu a v ulicích je řada popadaných stromů. V Bratislavě na letišti se vyskytl náraz větru o síle 100 km/h. Podobně silné nárazy větru se mohou vyskytnout i na Moravě.

22:00
Z Rakouska postupuje na východ našeho území rozsáhlý bouřkový komplex. Při jeho přechodu přes naše území kolem půlnoci lze v zasažených oblastech očekávat silné nárazy větru až kolem 80 km/h a vydatné srážky s úhrny přes 30 mm.

21:30
Hlavně na Přerovsku silný vítr vyvrátil spoustu stromů. Hasiči vyjížděli i k poničeným střechám domů. Škody po bouřce zachytil uživatel Salem v Kroměříži a zaslal do Počasí u vás. V Čechách se zatím bouřky vyskytují jen ojediněle, během noci se ovšem stále budou tvořit další bouřky (na východ území ještě směřuje další rozsáhlý bouřkový komplex z Rakouska).

18:30
Velmi silná bouřka i s kroupami se vyskytuje na Přerovsku. Postupovat bude dále na sever Moravy.

18:20
Bouřky se začínají tvořit také v Českém lese. V následujících hodinách bude bouřek přibývat.

17:06
Bouřka je aktuálně hlášena z okolí Břeclavi na jihu Moravy. V Čechách se zatím bouřky nevyskytují. Nebezpečí vzniku silných bouřek zde ovšem setrvá až do pozdních nočních hodin.

16:25
Nejtepleji dnes bylo v Uherském Brodě, kde teplota vystoupila na necelých 36 stupňů. Lehce přes 30 stupňů je stále na východě Čech i jižně od Prahy.

15:55
První odpolední bouřka se vytvořila u Třince. Postupuje dále do Polska. Další bouřky vznikají v Rakousku a pozvolna postupují dále na sever nad naše území.

14:00
Na Moravě a východě Čech se teploty šplhají přes 30 stupňů. Uherský Brod hlásí až 34 stupňů a teplota stále stoupá.

12:00
Nad naším územím panují velmi dobré podmínky pro vznik velmi silných bouřek. Hodnoty CAPE mohou odpoledne přesáhnout až 2000 J/kg a střih větru přesahuje i 20 m/s. Vznik bouřek navíc podpoří frontální rozhraní. Bouřky se u nás budou vyskytovat i v noci na zítřek. Lokálně hrozí jedny z nejsilnějších bouřek letošního roku.

11:20
Již v noci na dnešek se u nás vyskytovaly silné bouřky. Hasiči hlásili desítky výjezdů k zatopeným sklepům a popadaným stromům hlavně na Moravě a v Ústeckém kraji. Dnes se očekávají ještě silnější bouřky. Vyskytnout se mohou kdekoliv na našem území. Nejmenší pravděpodobnost výskytu je na západě, nejvyšší naopak na východě Čech.