Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Pozor na velmi silný nárazový vítr

Aktuality

Počasí u nás dnes ovlivní tlaková níže a s ní spojený frontální systém. Čeká nás tak hodně srážek (ty budou vydatné a zpočátku i sněhové) a přidá se velmi silný vítr. Ten začne nabírat na síle dnes dopoledne a po poledni již v nárazech dosáhne místy rychlosti 90 km/h až 110 km, ve vyšších polohách i přes 120 km/h. Nejsilnější nárazy se vyskytnou v západní polovině Čech. Takto silný vítr již může porážet stromy a způsobovat škody na majetku. Plné ruce práce dnes budou mít hasiči. Nejsilnější nárazy větru se očekávají při přechodu studené fronty, která přes naše území začne přecházet kolem poledne. Ojediněle se mohou objevit také bouřky.

Tip: Sledujte srážky nad naším územím on-line

On-line

20:00
Přeháňky zvolna ustávají. Zítra během dne ovšem budou opět četné a vydatné. Numerický model

18:30
Na východě Čech v Pardubickém kraji se aktuálně vyskytuje silná bouřka. Doprovází jí desítky blesků. Detekce blesků

17:20
Na Sněžce je průměrná rychlost větru až kolem 100 km/h a odpovídá tak mohutné vichřici (téměř až orkánu). V nárazech tu vítr přesahuje 130 km/h.

16:20
Na většině území se vyskytují přeháňky. Ve všech polohách jsou dešťové. Od severozápadu se k nám ovšem obnovuje příliv chladnějšího vzduchu, a tak opět přejdou ve sněhové.

15:40
Hasiči kvůli silnému větru hlásí desítky výjezdů. Nárazy větru lehce přes 100 km/h jsou hlášeny i z nižších poloh. Nejsilnější náraz větru byl zatím v nižších polohách naměřen v Dukovanech (112 km/h).

15:01
Sněžení nás čeká také zítra. V přeháňkách se může vyskytnout i tzv. bílá tma. Sněžení nás čeká i v dalších dnech

14:20
Na Přimdě v Českém lese byl naměřen náraz větru o síle 133 km/h. Při orkánu Kyrill v roce 2007 činil nejvyšší náraz větru 140 km/h. Nárazy větru

13:47
Zatímco ráno v Praze sněžilo, nyní je zde jarních 12 °C. Počasí se během pár hodin změnilo ze zimy zpět do jara. V noci se ovšem opět ochladí a zítra nejvyšší denní teploty zůstanou u 6 °C.

13:18
Na Kolínsku se aktuálně vyskytuje i bouřka. Ojedinělé výboje se v rámci přeháněk mohou objevit kdekoliv na našem území.

13:00
Na Plzeňsku jsou měřeny nárazy větru o síle až 110 km/h. Na silnicích jsou popadané stromy. Situace je zde zatím nejhorší.

12:30
Do Čech proudí teplý vzduch. V Plzni a Českých Budějovicích je až 12 °C.

11:30
V Bavorsku jsou hlášeny nárazy větru o síle kolem 100 km/h i v nižších polohách. Náraz o síle 112 km/h byl naměřen v Mnichově.

11:30
Vítr rychle nabírá na síle a v následujících hodinách bude nadále zesilovat. Aktuálně jsou nárazy větru mezi 50 až 80 km/h, na horách až 100 km/h.

11:00
Na mnohých místech na východě hustě sněží, a to i v nížinách. Od západu se ovšem otepluje a sněžení přechází v déšť.