Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Tropické teploty ukončí silné bouřky

Aktuality

Dnes k nám bude vrcholit příliv velmi teplého vzduchu. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 28 °C až 32 °C. K tomu bude během dne narůstat kupovitá oblačnost a místy se vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Zpočátku se budou tvořit hlavně na horách, ale odpoledne a večer se vyskytnou kdekoliv na našem území. Ve druhé polovině noci na zítřek budou opět ustávat. Bouřky ojediněle doprovodí přívalové srážky s úhrny přes 30 mm, nárazy větru kolem 70 km/h a kroupy.

Tip: Sledujte bouřky on-line

On-line

17:04
Nejsilnější bouřky se vyskytují na východě Čech a v oblasti Jeseníků. Doprovází je přívalové srážky nebo i menší kroupy.

16:30
Bouřky již způsobují první komplikace. V oblasti Jeseníku přinášejí vydatné srážky (i přes 40 mm), které rozvodňují menší říčky. Ve Velkých Losinách se malý potůček během chvíle proměnil v řeku (fotografie).

16:02
Na stanici Nová Paka v Královéhradeckém kraji spadlo při bouřce 19 mm srážek. Bouřky se vyskytují především v severovýchodní polovině území. Na západ Čech ovšem večer dorazí další bouřky z Bavorska.

15:16
Bouřková činnost se nyní přesouvá hlavně na východ Čech, Moravu a Slezsko. Na západ Čech mohou naopak večer dorazit další bouřky z Německa.

14:45
Ve střední Evropě za posledních 90 minut uhodilo téměř 65 000 blesků. Nejsilnější bouřky jsou hlášeny ze západního Polska.

14:16
V Řevničově ve Středočeském kraji při bouřce spadlo kolem 7 mm srážek a teplota rychle klesla z 30 °C na 19 °C.

13:52
Bouřky jsou hlášeny hlavně ze Středočeského a Pardubického kraje. Bouřková činnost u nás bude nadále zesilovat. Bouřky budou pokračovat i ve večerních hodinách. Ustanou až ve druhé polovině noci na zítřek.

13:09
Nedaleko Rakovníka ve středních Čechách se vyskytuje silná bouřka doprovázená krupobitím (bílá barva na radaru).

12:58
Velmi silné bouřky jsou na studené frontě hlášeny z východního Německa a západního Polska. U nás se zatím vyskytují spíše předfrontální bouřky z tepla s krátkou životností.

12:29
Bouřka vzniká na severozápadním okraji Prahy.

12:18
V nejbližších hodinách se budou bouřky tvořit hlavně v severní polovině Čech.

12:15
V Praze a jejím okolí se již teploty dostávají na tropických 32 °C. Teploty dnes překonají dlouholeté teplotní rekordy. V Praze Klementinu, kde se měří již od roku 1775, činí rekord pro dnešní den 31,7 °C z roku 2005. Dnes odpoledne bude překonán. Meteostanice

11:05
Silná bouřka je hlášena ze severu Krušných hor a postupuje dále do Šluknovského výběžku. Právě na severu Čech je dnes pravděpodobnost výskytu silných bouřek největší. Další bouřka vzniká v oblasti Šumavy (nedaleko Sušice).

10:15
Střih větru dnes nedosahuje příliš vysokých hodnot. Neočekává se tak vznik těch nejsilnějších bouřek, tzv. supercel. Ostatní bouřkové parametry ovšem dosahují velmi vysokých hodnot (CAPE přesáhne i 2000 J/kg).

9:35
První bouřka u nás již vznikla v Krušných horách nedaleko Litvínova. Postupovat bude dále na severovýchod přes Krušné hory. Radar

9:31
Ve Frýdlantu je již nyní téměř 30 °C. Odpoledne se na většině území teploty vyšplhají na 28 °C až 32 °C. Meteostanice

8:44
V Česku se během dne při přechodu studené fronty budou tvořit silné bouřky. Aktuálně se již vyskytují v Německu, kde za posledních 90 minut uhodilo 30 000 blesků. Jedna z bouřek se vyskytuje nedaleko Ašského výběžku. U nás se během dne budou tvořit nové bouřkové buňky.