Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po chladném ránu většinou slunečno, v noci na zítřek hlavně na východě zase mráz

V Čechách pozor na intenzivní bouřky

Aktuality

Dnes k nám stále bude proudit velmi teplý vzduch. Nejvyšší denní teploty vystoupí na celém území většinou na 31 °C až 35 °C. V noci na středu příliv velmi teplého vzduchu ukončí studená fronta, která k nám dorazí z Německa. Přes část Čech přejde zřejmě rozsáhlý bouřkový komplex. Nejintenzivnější bouřky se očekávají v Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Libereckém a částečně i Středočeském a Jihočeském kraji. Ojediněle bouřky doprovodí přívalové srážky s úhrny až 40 mm, kroupy a nárazy větru přes 80 km/h. Do východnějších krajů dorazí fronta až v druhé polovině noci na středu a bouřky již nebudou tak vydatné.

Tip: Sledujte bouřky on-line

On-line

22:32
Bouřky se v následující hodině proženou Karlovarským krajem. Podle radarových snímků je v některých oblastech bouřka doprovázená silným krupobitím (bílé barvy na radaru).

22:12
Velmi silná bouřka postupuje do Ašského výběžku. Doprovázet ji mohou prudké nárazy větru. Radar

21:44
Za poslední dvě hodiny v Německu uhodilo přes 50 000 blesků. Bouřky doprovází kroupy a silné nárazy větru.

21:31
Velké škody po bouřce jsou hlášeny také z německého města Halle. Fotografie

21:11
Nejvyšší teplota vzduchu dnes byla podle ČHMÚ naměřena v Brodu nad Dyjí, kde teplota vystoupila na 37,1 °C. V dalších dnech již bude o poznání chladněji. Návrat takto vysokých teplot v nejbližší době nehrozí.

20:31
V nejbližších hodinách se začne bouřková činnost rozvíjet také v Bavorsku. Právě z Bavorska se potom bouřky přesunou i do Čech.

19:51
Nejnovější výstupy numerických modelů potvrzují výskyt silných bouřek v Čechách kolem půlnoci. Numerický model GFS

19:44
Ve městě Alzey na západě Německa se dle UnWetterNetzwerk mohlo vyskytnout i tornádo. Silný vítr zde odnesl střechu domu.

19:22
V dalších dnech se citelně ochladí. Ve čtvrtek zůstanou odpolední teploty v Čechách jen kolem 19 °C. Pocitovou teplotu navíc sníží čerstvý vítr. Předpověď teplot

18:32
V Německu byly naměřeny nárazy větru o síle 100 km/h. Bouřky postupují rychle a doprovázejí je velmi silné nárazy větru. Ty se mohou v noci objevit i na našem území. Je tak třeba upevnit jakékoliv volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky atd.)

17:52
U německého města Mannheim se zřejmě vytvořila i supercela.

17:49
Bouřky přinášejí vysoký počet blesků. V Německu a sousedních zemích uhodilo přes 10 000 blesků za posledních 10 minut.

17:44
Nejsilnější bouřky se u nás očekávají v západní polovině Čech, kam dorazí krátce před půlnocí. Na Moravu a do Slezska dorazí až nad ránem a již zde nebudou tak silné. Českem se zřejmě prožene poměrně rozsáhlý bouřkový komplex, který vznikne nad Německem. Radar Německa

17:31
Za sebou máme další tropický den. Nejtepleji je dnes na jižní Moravě, kde teplota překročila lehce i 36 °C. Meteostanice

17:25
Bouřka z tepla se vytvořila v Rakousku. Na našem území vzniká kupovitá oblačnost na severozápadě Čech, ale přeháňky ani bouřky se zatím netvoří. Nad Německem se začínají tvořit frontální bouřky. Ty budou v následujících hodinách nabírat na síle a v noci dorazí i do Čech. Místy budou intenzivní.