Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Letošní červenec přinese Modrý měsíc

Termín Modrý měsíc se dnes používá pro označení dvou úplňků v jednom kalendářním měsíci. A právě tato událost nás letos potká. V pátek 31. července nastane druhý červencový úplněk, ten prvý zpestřil prázdninovou oblohu už 2. července.

V posledních desetiletích se v Americe vžil termín Modrý měsíc, který však s barvou Měsíce nijak nesouvisí. Pořekadlo once in a Blue Moon (jednou za modrý měsíc) se totiž od roku 1946 po nesprávném výkladu amatérského astronoma Jamese Hugha Pruetta používá pro označení dvou úplňků v jednom kalendářním měsíci. V čem je chyba? Termín Modrý úplněk se používal ve farmářských ročenkách ze severní Ameriky už od počátku 19. století pro označení třetího úplňku v jednom ročním období, ve kterém nastanou čtyři úplňky (obvykle jsou tři). Ke dvěma úplňkům za jeden kalendářní měsíc přitom dochází asi 1,5 krát častěji než k Modrým úplňkům podle původní definice. Traduje se rovněž, že rčení once in a Blue Moon odpovídá vlastně slovanské pořekadlo jednou za uherský rok pocházející nejspíš z období turecké expanze do Evropy v 16. až 17. století, kdy byli vojáci najímáni k službě do Uher. Ta se však mnohdy k nelibosti vojáků prodloužila až na doživotí, takže uherský rok byl někdy opravdu dlouhý – podobně jako Modrý měsíc.

Proč však bývá jako Modrý měsíc označován zrovna třetí úplněk v období se čtyřmi úplňky? Farmáři mají pro každý úplněk v roku zvláštní pojmenování. Například první úplněk po jarní rovnodennosti se nazývá měsíc vajec. Když ovšem připadnou do jednoho ročního období čtyři úplňky, musel by se poslední úplněk v daném ročním období jmenovat jinak než obvykle. Například v případě zmíněného prvního úplňku po jarní rovnodennosti by to nebyl měsíc vajec, ale již měsíc mléka, který jej následuje. Proto se pojmenování posledního úplňku v daném ročním období zachovává a jako úplněk, pro který v daném ročním období chybí jméno, se používá označení modrý.

Co na tom, že současný výklad termínu Modrý měsíc je vlastně nesprávný. Modrý měsíc už mezi lidmi dávno zlidověl a v jeho šíření mu jistě nezabrání ani tento krátký článek. Důležité je, abychom si dvou úplňků v jednom měsíci náležitě užili. Vždyť příští dvouúplňkový měsíc nastane až v lednu 2018!

Modrý Měsíc
Měsíc může nabýt namodralého zabarvení přes den, kdy jej zabarvuje blankyt oblohy nebo po silných vulkanických erupcích, při kterých se dostává do zemské atmosféry velké množství vulkanického popela. Ten pak působí jako filtr, který způsobí zmodrání Měsíce. Termín Modrý měsíc však s barvou měsíce nesouvisí. Foto: Pavel Gabzdyl