Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další ochlazení, hlavně v Čechách větrno a přeháňky, na horách sněhové

Zítra nastane polostínové zatmění Měsíce

Úplněk, který nás čeká na začátku nadcházejícího víkendu, bude zajímavý hned ze dvou důvodů: půjde o tzv. sklizňový měsíc a navíc při něm nastane polostínové zatmění Měsíce.

Hned v úvodu musíme zdůraznit, že polostínové zatmění Měsíce zdaleka není tak nápadné jako částečné nebo dokonce úplné zatmění. Při polostínovém zatmění se totiž náš kosmický souputník pouze dotkne okraje zemského stínu.

Měsíc se v pátek vyhoupne nad obzor zhruba ve čtvrt na osm večer. A vězte, že bude opravdu krásně kulatý! V době zatmění je totiž úplňkový Měsíc přímo na spojnici Země-Slunce, takže hranice světla a stínu se nepřehoupne přes jeho severní nebo jižní okraj, jak to bývá zvykem u běžných úplňků.

Maximální fáze pátečního zatmění nastane ve 20 hodin 54 minut, kdy by mohlo být i očima viditelné mírné ztmavnutí u severovýchodního okraje Měsíce. Nic více nečekejte, protože polostínové zatmění bývá skutečně velmi nenápadné. Pozorování navíc pokazí i velké množství oblačnosti na obloze. Na příští polostínové zatmění si budeme muset počkat do 11. února příštího roku a na částečné až na 7. srpna 2017. Úplné zatmění Měsíce nastane až 27. července 2018.

Páteční úplněk bude zároveň i tzv. sklizňovým měsícem. O co jde? Američtí Indiání pojmenovávali úplňky v jednotlivých obdobích roku podle toho, co se v danou dobu v přírodě odehrávalo. A tak například lednový úplněk pojmenovali jako náročný úplněk a červencový jako úplněk horkého slunce. Postupem času evropští osadníci původní názvy úplňků upravili a tak se na počátku 19. století dostaly i do farmářských ročenek.

Pro farmáře byl velmi důležitý tzv. sklizňový úplněk, který nastává v září nebo v řijnu. Obvykle Měsíc vychází každý den o zhruba 50 minut později. V době sklizňového úplňku ovšem Měsíc vychází den po dni jen o asi 10 až 30 minut později. Letos se budou východy Měsíce okolo zářijového úplňku lišit o půl hodiny. Teď už možná tušíte, v čem spočívá „kouzlo“ sklizňového úplňku: Po několik dní můžeme Měsíc vídat vycházet jen nedlouho po západu Slunce. Měsíc tak sběračům dodával po západu Slunce dostatek světla ke sklizni.

Polostínové zatmění Měsíce
Přibližná simulace vzhledu maximální fáze polostínového zatmění Měsíce 16. září 2016 (nepatrné ztmavnutí v horní části)