Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

V neděli nastane superúplněk

V neděli, 3. prosince v 16 hodin 47 minut SEČ, nastane poslední úplněk roku 2017. V médiích mu nejspíš bude věnována větší pozornost než obvykle, protože zároveň bude tzv. superúplňkem. Hned v úvodu bychom si ale měli ujasnit, že superúplněk není žádný přesně definovaný astronomický termín. Poprvé toto označení použil astrolog (ano, astrolog, nikoli astronom) Richard Nolle v roce 1979. Superměsíc definoval jako nov nebo úplněk, který je od Země ve vzdálenosti 360 000 kilometrů a bližší, což je 90 % jeho nejbližší možné vzdálenosti. Z jakého důvodu si však Nolle zvolil zrovna 90 %, nikdo netuší.

Proč jsou vlastně některé úplňky větší než ostatní? Měsíc neobíhá kolem Země přesně po kruhové dráze, ale po mírně výstředné elipse. A tak někdy je Měsíc k Zemi blíž (přízemí) a někdy od ní trochu dál (odzemí). Čím lépe se doba přízemí kryje s okamžikem úplňku, tím větší měsíční kotouč pak na obloze vidíme. A to je i případ letošního prosincového úplňku, neboť do přízemí se Měsíc dostane hned následující den, 4 prosince v 10 hodin SEČ, kdy od nás bude vzdálený 357 492 kilometrů (vzdálenost se udává ke středu Země). Přesně v okamžiku úplňku tedy od nás bude Měsíc trochu dál: 357 982 kilometrů. Co to pro nás znamená? Téměř nic. Prosincový superúplněk bude o pár procent větší a o pár desítek procent jasnější než úplněk v odzemí. Zní to lákavě, ale věřte, že takového rozdílu si očima na nebi sotva všimnete.

Vůbec nejblíže k nám Měsíc letos byl 26. května (357 208 km). Moc se však o tom nepsalo. Proč? Protože Měsíc byl tou dobou ve fázi novu, kdy jej na obloze nevidíme. A protože doba tohoto blízkého přízemí se nekryla s dobou úplňku, nešlo ani o superúplněk, ale spíš o superměsíc.

Každopádně, v neděli 3. prosince nás přece jen čeká neobyčejná noc. Měsíc se bude pohybovat souhvězdím Býka, které se v průběhu noci u nás dostává velmi vysoko nad obzor. Náš kosmický soused proto krajinu (někde i zasněženou) zalije velmi jasným svitem. Na obloze se navíc hlavně večer očekává málo oblačnosti (během noci ji potom bude od severozápadu přibývat). A pro ty, kteří mají přece jen raději superúplňky, máme dobrou zprávu: ten příští totiž nastane už první noc roku 2018, čili z prvního na druhého ledna, kdy od nás bude dokonce ještě o téměř 1400 kilometrů blíž než ten letošní prosincový. Ani v tomto případě ale nečekejte nic velkého.

Úplněk
„Obyčejný“ úplněk z letošního listopadu přiblížený teleobjektivem. Foto: Pavel Gabzdyl