Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Velmi jasný víkendový úplněk

Okamžik květnového úplňku nastane tuto v sobotu necelou hodinu před půlnocí. Nadcházející víkend proto bude ve znamení velmi jasného Měsíce.

Měsíční úplněk jako takový je dílem pouhého okamžiku. V kalendářích, ve hvězdářských ročenkách nebo s pomocí mobilních aplikací zjistíme termín kulatého Měsíce s přesností na sekundy. Na skutečném Měsíci ovšem dobu úplňku bez pomocí dalekohledu určíme jen velmi těžko. Běžně se stává, že lidé nazývají úplňkem okamžik, který dělí od magické fáze i dva dny. To si ostatně můžete sami ověřit vlastním pozorováním.

Už s docela jednoduchým divadelním kukátkem zjistíte, že dokonalý úplněk (přesně kulatý) můžeme pozorovat jen zřídka, protože jen málokdy se Měsíc nachází přesně na spojnici Země-Slunce, takže hranice světla a stínu, která Měsíc ukrajuje, se při většině úplňků v roce pouze přehoupne přes jeho jižní nebo severní okraj. Dokonalý úplněk proto můžeme zažít vlastně jen při úplném zatmění Měsíce, kdy se náš kosmický soused nachází přesně na zmíněné spojnici.

Nesmíme zapomínat ani na to, že okamžik úplňku si mnohdy nemůžeme vychutnat i proto, že se kotouč našeho souputníka nachází zrovna pod obzorem. To však případ letošního květnového úplňku naštěstí není. Úplněk totiž nastane v sobotu 21. května ve 23 hodin 14 minut, čili v době, kdy bude Měsíc poblíž svého nejvyššího bodu svého nočního putování oblohou. Nic nám tedy nebrání v tom, abychom si květnový úplněk pořádně užili. Navíc v noci ze soboty na neděli na celém území převládne jasno a úplněk tak bude dobře pozorovatelný. Teploty se před půlnocí budou pohybovat kolem 15 °C.

Měsíc
Měsíc hodinu po úplňku, Pavel Gabzdyl