Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Vánoční úplněk aneb Síla se probouzí

Úplňky v období kolem zimního slunovratu nemají konkurenci. Úplňkový Měsíc totiž během vánočních nocí vystoupá nad obzor mnohem výš než v létě. Kdyby se k tomu přidal sníh, zažili bychom ty nejsvětlejší noci v roce a k tomu máme i další pokračování Hvězdných válek s podtitulem Síla se probouzí. Jak to spolu souvisí?

Důvod, proč kolem půlnoci vídáme měsíční úplňky v zimě mnohem výš než v létě, je poměrně prostý. V době úplňku se totiž Měsíc nachází na pozemské obloze naproti Slunci. Noční dráha zimního úplňku po nebi je tedy shodná s denní dráhou Slunce v létě a naopak.

Řečí čísel to znamená, že zatímco v létě se kulatý úplněk předvádí při pohledu z území České republiky ve výšce přibližně jen 11 stupňů nad obzorem, v zimě se může dostat až šestkrát výše! Proto vídáme v době letních prázdnin úplňkový Měsíc jen nízko nad obzorem. Kolem Vánoc na nás naopak svítí pořádně zvysoka a zalévá okolní zasněženou krajinu svým svitem a proměňuje noc v den. Sněhová pokrývka totiž v noci velmi dobře odráží měsíční světlo.

Pro národy, které slaví Vánoce tradičně 25. prosince, má však letošní prosincový úplněk ještě jednu přidanou hodnotu. Letos totiž úplněk nastane právě v tento den, což se naposledy přihodilo v roce 1977. Shodou okolností to byl rok, ve kterém byly do kin poprvé uvedeny Hvězdné války, jejichž sedmé pokračování s podtitulem "Síla se probouzí" právě v těchto dnech plní kinosály po celém světě. Kdo ví, kolikáté pokračování se do kin dostane při příštím vánočním úplňku, který nastane v roce 2034?

A jak je to s překrýváním našeho Štědrého dne a úplňku? Naposledy prosincový úplněk připadl na 24. prosince v roce 2007 a předtím v roce 1996. Příště taková shoda nastane až v roce 2026.

Pozorování vánočního úplňku v noci ze čtvrtka na pátek může pokazit jen oblačnost. Tvořit se bude nízká oblačnost, a to zejména na východě území.

Vánoční úplněk
Zimní noci za úplňku bývají velmi jasné, protože Měsíc svítí na obloze velmi vysoko. Foto: Pavel Gabzdyl

Vánoční úplněk
Obrázek ukazuje výškou měsíčního úplňku v zimě na pozadí takových souhvězdí, jakými jsou Orion, Býk a Blíženci. Ilustrace: Pavel Gabzdyl