Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Články

Ilustrační obrázek

Bouřky v Čechách 15.8.2010

Zatímco ráno a dopoledne bouřilo na východě našeho území, odpoledne a v noci se bouřky vyskytovaly výhradně v Čechách. Během dne se tvořily hlavně na severu území a byly spíše mírné intenzity.

Ilustrační obrázek

V Jičíně se objevila tromba

Jen 100 m od zemského povrchu se včera v Jičíně v Královéhradeckém kraji otáčel vzdušný vír (tromba). Na její vytvoření stačila pouhá přeháňka.

Ilustrační obrázek

Bouřky se ženou západem Česka

Západní polovinou Čech nyní přechází od jihozápadu k severu až severovýchodu bouřky, které se vytvořily na Šumavě. V následujících hodinách zasáhnou hlavně Ústecký kraj a část Středočeského a Libereckého kraje.

Ilustrační obrázek

Na Opavsku se v pondělí objevila tromba

Tromba (funnel cloud) se v pátek při bouřce vyskytla na Opavsku. Pozorována byla přímo mezi obcemi Štěpánkovice a Kobeřice krátce před 17. hodinou.

Ilustrační obrázek

Bouřky přinesly vydatné deště

V noci na dnešek se nad východní Čechy z Rakouska nasunula rozsáhlá bouřková oblačnost. Při jejím přechodu přes naše území uhodilo téměř 1700 blesků. Bouřky byly bohaté především na srážky, ale vyskytly se i kroupy.

Ilustrační obrázek

Česko zasáhly silné bouřky

Sobotní počasí do Česka přineslo na zvlněné studené frontě silné bouřky. První se začaly vytvářet nad ránem v Bavorsku. Na západ Čech dorazily v 05:00. Na jejich čele byla silná húlava - vítr v nárazech dosahoval rychlosti až přes 110 km/h.

Ilustrační obrázek

Západní Evropou se přehnaly silné bouře

Západní Evropu včera zasáhly již podruhé v tomto týdnu velmi silné bouřky (poprvé sužovaly západní Evropu v pondělí). Řádění bouřek si v Evropě vyžádalo tři oběti a desítky zraněných. Nejhůře byla postižena Francie, Belgie, Nizozemsko a Německo.

Ilustrační obrázek

Na Pardubicku se vyskytlo několik tromb

V pátek přes naše území přecházela tlaková níže. Na východní polovinu území ještě proudil teplý a velmi vlhký vzduch a tvořily se zde četné přeháňky a bouřky. Na některých místech byly pozorovány i tromby.

Ilustrační obrázek

Přívalové deště na Děčínsku

Během včerejšího dne se zejména na Šumavě začaly vytvářet bouřky, které postupovaly k severu až severovýchodu. Pozdě odpoledne zasáhly i sever Čech. V některých bouřkách se vyskytly tak intenzivní srážky, že voda zaplavila některé obce.

Ilustrační obrázek

Nedělní bouřky přinesly na Moravu trombu

Při nedělních bouřkách (23.5.) se na Moravě v obci Lobodice (okres Přerov) vyskytla tromba. Jedná se o vzdušný vír, který připomíná tornádo, avšak je o dost slabší a nedosahuje zemského povrchu (představuje tak většinou nebezpečí jen pro sportovní létání).