Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Bouřky zasáhly Česko, dnes se vrátí

Včera se na našem území v odpoledních hodinách začaly vytvářet přeháňky a bouřky. Nejsilnější byly ve středních Čechách. První silná bouřka vznikla na Příbramsku. Hasiči kolem 17. hodiny vyjížděli v okolí Příbrami a Berouna k zásahům spojeným s odčerpáváním vody po přívalových srážkách. V samotné Příbrami během bouřky spadlo přes 35 mm srážek. Poté bouřka postupovala dále na severozápad a postupně slábla. Další silná bouřka zasáhla Prahu. Na stanici ČHMÚ v Praze Libuši byl naměřen srážkový úhrn 42 mm. Přívalový déšť zaplavil například Divadlo ABC, ale celkově ve městě vážnější škody nenapáchal. V centru Prahy silný vítr strhl i plechovou střechu uvnitř bloku domu v ulici Na Poříčí. Vydatné srážky byly včera zaznamenány také v Krkonoších, kde na Labské boudě spadlo na stanici ČHMÚ 42 mm srážek. Moravu včerejší bouřky nezasáhly. Celkově na našem území včera uhodilo přes 13 000 blesků.

Bouřky se dnes vrátí
Nebezpečí velmi silných bouřek v Česku setrvá i dnes. Opět ovšem silné bouřky nezasáhnou celé území (budou lokální). Tvořit se začnou již po poledni. Odpoledne a večer dosáhnou největší síly. Nejpříznivější podmínky pro tvorbu silných bouřek panují ve východní a centrální části Čech. V noci na zítřek budou bouřky postupně slábnout. Zítra nebezpečí silných bouřek již pomine. Citelně se totiž ochladí. Nejvyšší denní teploty zůstanou jen mezi 16 °C až 21 °C (oproti tomu dnes na východě ještě vystoupí až k tropickým 30 °C).

Srážky
Srážkové úhrny od včerejších 8:00 do dnešních 8:00 - bouřky se tvořily především v páse spojující Šumavu a Krkonoše, zdroj: ČHMÚ