Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Sezona bouřek začala, uhodilo přes 7000 blesků

Zatímco v uplynulých měsících se u nás vyskytovaly jen ojedinělé a slabé bouřky, dnes naše území již zasáhly první dobře organizované bouřky letního typu a zahájily tak bouřkovou sezonu. Bouřky se začaly na frontě tvořit odpoledne v Bavorsku. Ve městě Bad Tölz na jihu Bavorska se během bouřky vyskytlo i vydatné krupobití. Kroupy byly sice malé, ale jejich množství bylo značné, a tak na zemi vytvořily souvislou vrstvu o výšce několika centimetrů. K večeru bouřkové pásmo dorazilo i na západ a jihozápad Čech. Nejsilnější bouřka se vytvořila na Klatovsku a stáčela se směrem k severu na jižní Plzeňsko. Mezi Plzní a Klatovy se vyskytovalo i krupobití. Hasiči na Plzeňsku hlásili již první výjezdy v souvislosti s bouřkami. Voda zatopila například část Rokycanské třídy v Plzni na Doubravce a voda z polí se valila také do Radobyčic, kde zaplavila zahrady domů a dvě auta. Při postupu dále do Čech již bouřky slábly. Aktuálně se již na frontě vyskytuje jen déšť.

Celkově na našem území podle záznamů Blesky.bourky.cz uhodilo přes 7000 blesků. Na duben se jedná již o vysoký počet blesků. Například v roce 2013 se u nás tolik blesků nevyskytlo ani za celý duben. Ojedinělé bouřky se u nás mohou objevit i v dalších dnech, ale tak časté jako dnes již zdaleka nebudou.

Blesky
Výskyt blesků v Česku ve středu 13.4.2016 (barevně označen čas výskytu blesku), Zdroj: Blesky.bourky.cz

Plzeň
Bouřku v Plzni doprovázel shelf cloud

Plzeň
Bouřku v Plzni doprovázel shelf cloud

Plzeň
Nádherný byl v Plzni konec bouřky - zapadající slunce zbarvilo oblohu do oranžova a vytvořila se duha (v jednu chvíli duhu doprovodil i blesk).