Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Bouřky 14.5.2007

Dne 14.5.2007 (pondělí) zasáhly severní a západní část našeho území silné bouřky doprovázené i krupobitím. Před silnými bouřkami varoval v neděli i Český hydrometeorologický ústav. Nížeji si můžete prohlédnout výňatek upozornění:

Přes naše území bude zvolna postupovat dále k východu zvlněná studená fronta. Na frontě během pondělního odpoledne (14.5.2007) očekáváme postupně v Čechách přeháňky, místy bouřky, ojediněle intenzivní, doprovázené kroupami, nárazy větru až kolem 25 m/s(90 km/h) a přívalovými srážkami. Během noci na úterý očekáváme zeslabení bouřkové činnosti. V úterý se pak bouřková činnost doprovázená nebezpečnými jevy rozšíří také na Moravu a do Slezska. Srážková činnost bude v Čechách zvolna slábnout v noci z úterý na středu a na Moravě a ve Slezsku během středečního dopoledne.

Očekávané srážkové úhrny:
Pondělí v Čechách 3 až 20 mm, v bouřkách ojediněle až 50 mm
Úterý a noc na středu v Čechách 5 až 20 mm, v bouřkách ojediněle až 40 mm, na Moravě a ve Slezsku 5 až 25 mm, v bouřkách až 50 mm.

Předpokládané srážky nezpůsobí výrazné vzestupy hladin větších řek, avšak v důsledku přívalových srážek může dojít k prudkému krátkodobému rozvodnění malých toků, potoků, nebo i jindy suchých koryt, k zatopení sklepů, garáží, níže položených bytů, komunikací apod.

Zdroj: ČHMÚ

Vývoj počasí

Ráno
V ranních hodinách na většině území převládalo jasno nebo skoro jasno. Více oblačnosti bylo v severozápadních a severních Čechách, kde se dokonce ve 03:00 vyskytla slabá bouřka. Jednalo se o okraj mohutné oblačnosti nacházející se v Německu, která postupovala dále k severovýchodu (předchozí den večer se v západním Německu na ní vyskytlo i tornádo).

Dopoledne
Dopoledne bylo na většině území slunečno. Teploty se pohybovaly kolem 24°C.

Poledne
V poledne vznikla první bouřka na polské straně Krkonoš. Postupovala velmi zvolna k severovýchodu. V jihozápadním Německu trvale pršelo.

Odpoledne
Odpoledne stále převládalo většinou jasno, na západě Čech skoro jasno (byla zde nevýrazná vysoká oblačnost). Teploty místy vystoupily až k 29°C. V 16:00 vznikly nedaleko Plzně dvě malé buňky, které se dále rozvíjely. V 16:30 z nich vznikly velké bouřky postupující dále na Liberecko. Na Liberecku se spojily a v některých částech této bouře padaly dokonce kroupy o velikosti pingpongových míčků. Více informací o kroupách na Liberecku naleznete v článku na zpravodajském serveru České Noviny.

\"Radarový
Radarový snímek ze 17:00 Zdroj: ČHMÚ

\"Radarový
Radarový snímek ze 19:00 - bouřky odcházejí do Polska Zdroj: ČHMÚ

\"Blesky\"
Blesky v 18:30 Zdroj: ČHMÚ

\"Satelitní
Satelitní snímek z 18:12 - na severu Čech je vidět bouřkový oblak Cumulunibus, v Německu je oblačnost středního patra Zdroj: ČHMÚ

Večer
Bouřky na Liberecku přibližně ve 20:00 opustily naše území. V západních Čechách stále převládalo skoro jasno. V 19:30 v Německu (v Bavorsku) vznikla během několika minut dvě malá bouřková jádra, která se dále rozvíjela (později se spojila) a postupovala na severovýchod (do Čech). Ve 21:30 se již jednolitá bouřka dostala na hranice Čech. Při svém dalším postupu zasáhla hlavně kraj Karlovarský, severní část Plzeňského a Středočeského, Ústecký a Liberecký. Bouřka se projevovala hlavně silnou bleskovou aktivitou (mezi 22:00 a 23:30 na ní uhodilo kolem 15 000 blesků).

\"Radarový
Radarový snímek ze 22:00 Zdroj: ČHMÚ

\"Radarový
Radarový snímek ze 23:30 Zdroj: ČHMÚ

\"Blesky\"
Blesky v 23:20 Zdroj: ČHMÚ

\"Satelitní
Satelitní snímek z 22:43 Zdroj: ČHMÚ

Závěrem
Jednalo se o první silnější bouřky roku 2007. Srážkové úhrny se zejména na Liberecku pohybovaly až kolem 20 mm. Na Ústecku a Karlovarsku se pohybovaly kolem 10 mm. Druhý den se bouřky na této zvlněné studené frontě vyskytovaly východně od České republiky (na Slovensku, v Maďarsku či v Polsku).