Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Bouřky na Moravu přinesly přívalové srážky

Letošní léto je relativně bohaté na bouřky a to i v těchto chladných dnech. Včera se několik bouřek vyskytlo na východě našeho území. Na Šumpersku a Hodonínsku dokonce způsobily řadu komplikací. Přívalové deště tu zaplavily sklepy několika domů. Nejvíce škod bylo hlášeno z obce Mutěnice na Hodonínsku, kam se bouřka přihnala od jihu krátce před 18. hodinou. Hasiči zde odčerpávali vodu až z 19 domů a museli také vyprostit vozidla, která uvízla v hluboké vodě. Množství vody vyplavilo do ulic nánosy bahna a kamení. Večer postupně přeháňky a bouřky na východě přešly v trvalý déšť. Na východě Moravy spadlo za 12 hodin až přes 30 mm srážek. Ze stanic ČHMÚ nejvíce srážek za 24 hodin spadlo v obci Hrušky (64,0 mm), Prušánky (49 mm), Bojkovice (33 mm) a Lednice (32 mm).

Bouřky se ojediněle objeví i dnes, ale již se obejdou bez komplikací. Zítra v Česku srážky přechodně ustanou, ale v úterý se vrátí. Od západu se nad ránem na většině území trvale rozprší. Odpoledne budou srážky přecházet v přeháňky a večer se z Německa přiženou i bouřky. Právě v Německu budou tyto bouřky ojediněle silné, doprovázené přívalovými srážkami (výskyt silnější bouřky ovšem nelze vyloučit ani na našem území).

Bouřky
Přívalový déšť v Mutěnicích podemlel ulici, zdroj: Firebrno.cz (Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje)

Bouřky
Kamení v Mutěnicích po přívalovém dešti, zdroj: Firebrno.cz (Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje)

Bouřky
Po přívalovém dešti zůstalo v Mutěnicích na ulicích bahno, zdroj: Firebrno.cz (Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje)