Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Bouřky přinesly přívalové srážky i trombu, hrozí další

Zatímco v neděli a v pondělí se u nás bouřky objevily jen ojediněle a nezpůsobovaly škody, dnes se situace změnila. Bouřky opět nabraly na síle a hasiči hlásí desítky výjezdů po celé naší zemí. Nejčastěji odčerpávali vodu ze zatopených domů. Ráno a dopoledne byla nejhorší situace na jihu Čech, kde trvale a vydatně pršelo. V okolí Českého Krumlova spadlo i přes 50 mm srážek. Odpoledne naopak silná bouřka zasáhla Prahu. Na Strahově v centru města spadlo za pouhých 30 minut přes 40 mm srážek. V Mladé Boleslavi se během přechodu bouřky dokonce vyskytla tromba. Krátce po 16:00 trombu pozorovala řada obyvatel. Vzdušný vír se spouštěl ze základny bouřkového oblaku, zemského povrchu ovšem nedosáhl. Pozorovatelné byly podle místních obyvatel dokonce dvě tromby. Večer přívalové deště zasáhly také sever Moravy. Na stanici ČHMÚ v lokalitě Město Albrechtice spadlo během jedné hodiny 120 mm srážek. Celkově zde dnes napršelo 146 mm srážek. Na nedaleké stanici přímo v centru města byly již srážkové úhrny nižší, ale i tak přesáhly 50 mm.

S bouřkami u nás musíme počítat i v dalších dnech. Ve středu se očekávají místy kdekoliv na našem území. Jejich hlavním nebezpečím budou opět přívalové srážky. Tak veliké a časté kroupy jako v minulém týdnu se již v bouřkách nevyskytují. Zeslábl totiž střih větru a netvoří se silné supercely. Ve čtvrtek se bouřky zřejmě objeví především v západní polovině Čech a o něco zeslábnou. V závěru týdne ovšem podle současných předpovědí opět zesílí, neboť k nám pronikne o něco teplejší vzduch. Před námi je bouřlivé počasí, ale bouřky nelze očekávat na celém území (budou i nadále lokální záležitostí).

Bouřka
V Mladé Boleslavi dnes byly pozorovány dvě tromby - snímek je zachycen od Tesca z Mladé Boleslavi. Jedna tenká tromba je v pravé části snímku, druhá mohutnější v levé části (u obou útvarů byla podle místních obyvatel pozorovatelná rotace), zaslala Michaela Dolejší

Bouřka
Snímek tromby z Horních Stakor u Mladé Boleslavi, zaslal David Pavlíček