Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Teplotně podprůměrně počasí pokračuje, v noci na zítřek hrozí častěji mráz

Jihem Čech se prohnalo další derecho

Již v minulém týdnu se u nás vyskytovaly mohutné bouřkové komplexy, které byly doprovázeny silným větrem (tzv. derecha). Včera k nám z Německa dorazilo další derecho. Mohutná bouřka vznikla již odpoledne na východě Francie a rychle přešla přes Švýcarsko, jih Německa a následně také jih Čech a severozápad Rakouska. Při dalším postupu dále na severovýchod naším územím začala ve druhé polovině noci slábnout. Ve všech oblastech, které zasáhla, ovšem způsobila značné škody. Silné nárazy větru vyvracely stromy a strhávaly střechy domů. Na severozápadě Rakouska nedaleko města Braunau am Inn dokonce dva lidé přišli o život. V Pasově, který leží nedaleko od našich hranic v Německu, dosáhl náraz větru až 136 km/h. Náraz větru přes 130 km/h byl hlášen tak u Lince v Rakousku. U nás se na oficiálních stanicích v Jihočeském kraji maximální nárazy větru pohybovaly kolem 90 km/h (Temelín, Borkovice). Síť stanic je ovšem poměrně řídká a podle rozsahu škod lze čekat, že na některých místech přesáhly 100 km/h. Hodně popadaných stromů hasiči hlásí na jihu Šumavy. Nejvíce zásahů hasiči hlásili na Prachaticku, Českokrumlovsku a v některých částech Českobudějovicka a Jindřichohradecka. Hodně popadaných stromů bylo také na Pelhřimovsku.

Derecho, které prošlo jihem Čech, nebylo včera jediným zvláštním úkazem. Na západě Čech se v Českém lese večer vyskytla také supercela. Při postupu dále na východ se ovšem rychle rozpadla, a tak větší škody nezpůsobila. Do sousedního Bavorska ovšem přinesla krupobití.

Derecho
Na jihu Čech je patrná velmi silná bouřka - bouřka je ve tvaru vypuklého oblouku (tomuto jevu se říká bow echo a hlavním nebezpečím při jeho přechodu jsou silné nárazy větru). Vzhledem k tomu, že bouřka zasáhla velmi rozsáhlé území (hlavně v sousedních zemích), ji lze označit za derecho, zdroj: ČHMÚ