Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

V Karibiku vznikl nejsilnější hurikán za 9 let

Hurikán Matthew, který se přesouvá Karibikem, včera dosáhl intenzity pátého (tedy nejvyššího) stupně Saffir-Simpsonovy škály. V Atlantiku se jedná o první hurikán nejvyššího stupně za posledních 9 let. Posledním takto silným hurikánem zde byl hurikán Felix v roce 2007, který si tehdy vyžádal nejméně 133 obětí. Hurikán Matthew zesílil z tropické cyklóny na hurikán nejvyšší kategorie během pouhých 36 hodin. Lovci hurikánů při průletu hurikánem naměřili nárazy větru o síle až 295 km/h. Tlak v jeho středu poklesl na 940 hPa. V současné době hurikán mírně zeslábl a dosahuje čtvrtého stupně Saffir-Simpsonovy škály.

Zatímco v uplynulých dnech se pohyboval jižním Karibikem směrem na východ, dnes v souladu s předpovědí výrazně změnil svůj postup a směřuje na sever centrálním Karibikem, kde zasáhne Jamajku, Haiti a východ Kuby. Podle současných předpovědí zasáhne devastující silou především východ Haiti v úterý ráno našeho času. Na východě ostrova se očekávají nárazy větru kolem 200 km/h a za několik hodin může spadnout až 400 mm srážek. Během úterý zasáhne také východ Kuby, kde již Američané zahájili evakuaci části personálu ze základny Guantánamo. Ve středu se hurikán přesune nad Bahamy, kde se opět očekávají značné škody. Nárazy větru se stále budou blížit hodnotám 200 km/h. Další vývoj hurikánu Matthew je zatím nejistý. Podle některých předpovědí může zasáhnou i východní pobřeží USA. Spíše se ovšem očekává, že zůstane nad oceánem.

Tip: Počasí na mapě světa - pohled na vývoj hurikán Matthew na webu Ventusky


Pohled na hurikán Matthew (nárazy větru) v úterý ráno našeho času - v té době zasáhne zřejmě východ Haiti. Nárazy větru dosáhnou až 200 km/h.