Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Podzimní bouřky

I přes podzimní měsíce se v těchto dnech vyskytují silné bouřky, které nejsou v jiných rocích příliš v této době obvyklé. Hned konec prvního pracovního říjnového týdne překvapily severní Čechy a Moravu bouřky se silným deštěm, ojediněle i s krupobitím.

Bouřky na severu Čech a na Moravě 5.10.
Bouřky se vytvořily ráno v severních Čechách a postupovaly dále na jihovýchod. Mezi 7:00 a 9:00 uhodilo na našem území (v části severních Čech) až 1000 blesků. Ve východních Čechách dopoledne zeslábly. Další se vytvořily odpoledne na Moravě. Na bouřkách se vyskytoval silný déšť, ojediněle se objevily i kroupy.

Bouřky na jihu Čech a na Vysočině 28.9.
Další poměrně silné bouřky se vyskytly v pátek 28.9.2007, kdy přes naše území přecházela tlaková níže. Bouřky se rychle vytvořily u Českých Budějovic ve 13:00 a postupovaly dále na východ - na Vysočinu a do východních Čech, kde se v 17:00 rozpadly. Bouřky byly doprovázeny silným větrem a deštěm.

Není to obvyklé
Bouřky v podzimních měsících nejsou určitě výjimečné, ale zároveň ani obvyklé. Bouřky, které se vyskytly, byly zároveň na toto období i silné (vichřice, přívalový déšť - to jsou znaky spíše letních bouřek).