Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Mohutný shelf cloud pozorován v západní Evropě

Včera večer začala počasí v západní Evropě ovlivňovat tlaková níže a s ní spojený frontální systém. Na východě Španělska, západě Francie a jihu Británie se tak ve večerních a nočních hodinách vyskytovaly silné bouřky, které se v okolí Lamanšského průlivu zformovaly do squall line (linie bouřek). Ta přinesla nejen silnější nárazy větru a vydatné srážky, ale na jejím čele se vytvořil mohutný oblak typu shelf cloud. Jedná se o světle zbarvený oblak táhnoucí se nízko u země. Oblak se táhl stovky kilometrů přes celý Lamanšský průliv a na obou stranách pevniny ve Francii a Anglii fascinoval tisíce lidí. Řadu fotografií nebo videí lidé posílali na internet. Vážnější škody naštěstí bouřky nezpůsobily (nárazy větru se pohybovaly většinou kolem 60 km/h).

Zítra tato tlaková níže dorazí také do Německa. Silné bouřky přinese především na jihozápad Německa ve večerních hodinách. V pondělí se přesune i nad naše území. Očekávají se místy bouřky, které ojediněle doprovodí přívalové srážky, kroupy a přívalové srážky. Deštivé počasí bude pokračovat i v úterý, ale bouřky již zeslábnou.

Příchod bouřky do přístavního města Dover v Anglii.

Fotografie

Níže si můžete prohlédnout několik fotografií ze včerejšího večera. První ukazuje mohutný shelf cloud v Anglii u města Folkestone. Druhý snímek je také z Anglie (město Ashford) a třetí je z Francie (město Wissant).