Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další ochlazení, hlavně v Čechách větrno a přeháňky, na horách sněhové

Silné bouřky sužovaly Česko

Českem se včera prohnaly silné bouřky. První se přihnaly již v dopoledních hodinách od západu. Škody způsobil hlavně silný vítr. Vyvracel stromy, poškozoval střechy a odnášel lehké předměty. Vysoký počet výjezdů zaznamenali hasiči v Praze. Ve Fillově ulici poškodil spadlý strom dvě zaparkovaná auta.

Potom na chvíli vysvitlo slunce, avšak z Německa se do Česka na samotné studené frontě hnaly další bouřky. Ty byly nejsilnější na severu Čech. V těchto oblastech byl totiž nejvýraznější střih větru. V souvislosti s jeho vysokými hodnotami byly bouřky doprovázeny intenzivními projevy. V Sedlejovicích u Sychrova se podle očitých svědků vyskytlo i tornádo. Práci měli hasiči zejména na Děčínsku, odstraňovali především spadlé stromy ve Varnsdorfu a okolí. Bouřky na severu Čech zničily také několik střech. Na východě Čech je řada lidí stále bez proudu.

Silné bouřky se přehnaly i Polskem. U Varšavy si vyžádaly jednu oběť. Hasiči jen v okolí polské metropole vyjížděli k desítkám případů zatopených sklepů a vyvrácených stromů.

Bouřky
Příchod bouřky v obci Prušánky na jižní Moravě, zaslal: Jakub Malhocký

Bouřky
Jižní Morava, Žatčany, zaslal: harvye

Radar
Radarový snímek, 15:50 - červená barva na severu Čech znázorňuje silnou bouřkovou buňku, při které se v Sedlejovicích zřejmě vyskytlo tornádo, Poskytl: ČHMÚ