Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Slovensko už zasáhly supercely, nezvykle brzy

Zatímco na našem území se zatím bouřky vyskytly jen výjimečně, na Slovensku už udeřily plnou silou. Nejsilnější bouřky zde byly hlášeny ve středu, kdy na Slovensku uhodilo přes 4000 blesků. Bouřky zasáhly východ Slovenska a byly velmi silné. Mezi Popradem a Prešovem se dokonce vyskytly supercely. Podle SHMÚ se jedná o nejčasnější pozorování supercel na Slovensku za minimálně posledních 17 let. V bouřkách padaly kroupy o velikosti až 3 cm. Na některých místech se vytvořila i souvislá vrstva krup. Bouřky ovšem postupovaly rychle, a tak přívalové srážky nezpůsobily větší komplikace.

Bouřky se na východě Slovenska vyskytly i včera, ale už jen na malé části území. Silnější bouřky se vyskytly za hranicemi v Polsku, kdy byla pozorována další supercela. Dnes ráno se naopak bouřky vyskytly na západě Slovenska, kde uhodilo necelých 1000 blesků. Během odpoledne a večera se navíc na Slovensku očekávají další bouřky. Náš východní soused zažívá nezvykle brzký a intenzivní nástup bouřkové sezony. U nás se zřejmě bouřky objeví příští týden ve středu, ale předpověď se ještě bude upřesňovat.

Tip: Numerický model CAPE - předpověď energie pro tvorbu bouřek

Co je to supercela?
Supercela je konvektivní bouře tvořená jedinou mohutnou konvektivní buňkou. Silně rotuje kolem své vertikální osy, neboť ji vytváří silný vzestupný proud. Právě v souvislosti s výskytem silných supercel dochází ke vzniku nejničivějších tornád na americkém středozápadě. Navíc je doprovázena intenzivními elektrostatickými výboji a prudkým vytrvalým přívalovým deštěm mnohdy doprovázeným mohutným krupobitím. Výskyt supercely v Evropě je poměrně vzácný, ale ne neobvyklý.

Bouřky
Výskyt blesků v Česku a na Slovensku ve středu 6.4.2016 (barevně označen čas výskytu blesku) - na východě Slovenska se vyskytly i supercely, zdroj: Bourky.cz

Aj u nás sa včera vyskytli silné búrky. Niektoré boli aj supercelárne s väčšími krúpami (priemer max do 3 cm). Sezónu bú...

Zveřejnil(a) Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) dne 7. duben 2016