Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

V USA se letos vyskytlo nezvykle málo tornád

V posledních letech se stále častěji mluví o extrémech v počasí a o nezvykle silných bouřích. Optimistická zpráva v této souvislosti přišla z USA. V letošním roce se zde zatím vyskytlo nezvykle málo tornád. Podle dlouhodobých statistik NOAA jich letos bylo zatím nejméně od začátku pravidelných pozorování v roce 1954. Tyto statistiky jsou ovšem upraveny tak, aby bylo možné srovnávat data několik desítek let stará s těmi novými, která jsou získaná odlišným způsobem. Vyhodnocování množství tornád zejména ve starších dobách je problematické s ohledem na chybějící radarové snímky nebo fotodokumentace.

Letos se v USA zatím vyskytlo cca 900 tornád. Průměr za posledních 20 let přitom činí 1200 tornád. V listopadu se v USA vyskytlo zatím jediné tornádo (průměrně se přitom v listopadu objeví 54 tornád). Mezi 14. říjnem a 22. listopadem se dokonce v USA nevyskytlo ani jedno tornádo. Počet obětí tornád v letošním roce dosáhl 12, což je v porovnání s jinými roky také podprůměrná hodnota. Sezona ovšem ještě neskončila. Statistiky ještě může ovlivnit prosinec, kdy se také vyskytují tornáda. V minulém roce si tornáda v období kolem Vánoc dokonce vyžádala 26 obětí. Nejvíce tornád se v posledních letech vyskytlo v roce 2008, kdy jich bylo pozorováno cca 1700 a vyžádala si 126 obětí.

Počasí
Statistika počtu tornád v průběhu roku od roku 1954 v USA (počet upraven tak, aby bylo možné srovnat starší data s těmi novějšími) - červeně je znázorněn nejvyšší počet, růžově nejnižší počet, černá označuje letošní rok, oranžová 75-letý průměr, zelená 50-letý a modrá 25-letý průměr Zdroj: NOAA