Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Víte co je to astrometeorologie?

Určitě jste již slyšeli o astrologii, která zkoumá vliv dějů ve vesmíru na pozemské události (zejména na lidi). Proto se dříve lidé domnívali, že postavení planet, hvězd atd. ovlivňuje i počasí.

Vznikla tedy astrometeorologie, která připisovala vesmírným tělesům (hlavně Měsíci) přímý vliv na počasí. Na základě astrometeorologických praktik ve středověku vycházely dlouhodobé předpovědi počasí, které byly formulovány v různých středověkých kalendářích. Pokud mělo např. nastat význačné postavení planety, které se připisoval "studený" vliv, předpovídalo se na daný rok chladné počasí a krutá zima. Příznivcem astrometeorologie byl i J. Kepler.

Moderní měření ukázala, že vliv přitažlivosti Měsíce (a jiných vesmírných planet) na počasí je ve srovnání s jinými vlivy zanedbatelný (Měsíc pouze mírně ovlivňuje denní chod tlaku vzduchu).


Noc
Sledování noční oblohy Zdroj: Wikipedia
Encyklopedie

Encyklopedie počasí

Přečtěte si další články z naší rozsáhlé encyklopedie počasí, která shrnuje poznatky o meteorologii a počasí. Pochopíte řadu základních meteorologických prvků a způsob vytváření předpovědí počasí.