Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Charakteristika babího léta

Milovníkům slunečného a teplého počasí, kteří si dostatečně nepřijdou na své v létě, obvykle zůstává naděje v podobě tzv. babího léta, které přichází v první polovině meteorologického podzimu. Může mít různé podoby, podle toho, v které části meteorologického podzimu přichází, ale hlavní rysy jsou stejné: jde o období suchého, málo větrného, slunečného a přes den velmi teplého počasí, které se ve střední Evropě vyskytuje v září nebo říjnu. Noci v tu dobu již bývají poměrně chladné a vytvářejí se v nich tzv. radiační mlhy, které se s postupujícím podzimem (a tedy zkracujícím se dnem) udržují po stále větší část dne. Babí léto je jednou z nejvýznamnějších singularit, tedy poměrně pravidelnou odchylkou od ročního chodu počasí. Ne náhodou si proto babího léta všímá i řada pranostik (např. „Jsou-li prvé dny babího léta jasné, nastane teplý podzimek“ nebo „Divoké husy na odletu - konec i babímu létu“).

Co je vlastně příčinou babího léta? Obvykle rozsáhlá tlaková výše, která se nachází nad střední a východní až jihovýchodní Evropou. Kolem této tlakové výše se pak do střední Evropy dostává poměrně teplý vzduch od jihovýchodu až jihozápadu (viz obr. 1).

Babí léto
Obr. 1: Rozsáhlá tlaková výše nad střední Evropou – typická povětrnostní situace babího léta (předpověď na pondělí 12. 9. 2016 12:00 UTC z pátku 9. 9. 2016 00 UTC, zdroj: wetter3.de

Výskyt tohoto typu povětrnostní situace je v jednotlivých letech různě dlouhý a různě výrazný. Tomu pak odpovídá délka babího léta – například v roce 1959 trvalo téměř 7 týdnů, v některých letech jde pouze o pár dnů nebo se v podstatě projeví nezřetelně. V průměru se u nás babí léto nejčastěji vyskytuje v poslední dekádě září a začátkem října. Z tohoto důvodu bývá někdy označováno jako léto svatého Václava (který má svátek 28. září).

Babí léto lze ale podle svého výskytu v průběhu podzimu rozdělit do několika období. Prvním je mariánské léto, které vlastně zažíváme v těchto dnech. Poté se může objevit ludmilsko-matoušské léto, které trvá od začátku druhé až do poloviny třetí zářijové dekády. Typické pro toto období jsou výrazné denní amplitudy (často přesahující 20 °C) – tedy poměrně nízké teploty v noci, ale vysoké odpoledne. Následuje už zmíněné svatováclavské babí léto, které v polovině první říjnové dekády může vystřídat babí léto tereziánské. Vzhledem k už poměrně krátkému dni (a dlouhé noci) jsou pro něj typické ranní mrazíky, ale i mlhy, které se můžou udržet až do odpoledních hodin. Pak už je hlavní babí léto pasé, ale na přelomu října a listopadu se může objevit léto Všech svatých, někdy označované jako malé babí léto. V tomto období bývají mlhy, případně nízká oblačnost ještě urputnější, když se ale rozpustí, může být odpoledne na slunci ještě velmi příjemně.

Samozřejmě, že babí léto není záležitostí jen Českou, ale setkáme se s ním i u našich sousedů. V některých zemích má specifické pojmenování, najdeme třeba léto svatého Michala v Srbsku (29. 9.), léto svatého Lukáše v Anglii (18. 10.), léto svaté Brigity ve Švédsku (26. 10.) nebo svatého Martina ve Francii (11. 11.). Za zmínku stojí rovněž léto indiánské, o kterém se hovoří v severní Americe. Jde o období málo větrného, ve dne abnormálně teplého a slunného počasí, ale s chladnými nocemi a ranními (později i celodenními) mlhami, které se vyskytuje přibližně uprostřed podzimu v USA i v Kanadě. Nemusí se vyskytnout každoročně, v některých letech přicházejí naopak dvě nebo dokonce tři období indiánského léta, a to i ke konci podzimu. Američtí indiáni tohoto období s příznivým počasím dříve využívali k přípravě na zimu (zvýšení zásob dřeva apod.).

Babí léto
Obr. 2: Indiánské léto na severoamerickém kontinentu je typické nádhernou hrou barev listí

A jak to bude pokračovat s babím létem 2016 v Česku? Zatím vše nasvědčuje tomu, že současné mariánské léto se překulí do ludmilsko-matoušského a vydrží do příštího víkendu. Minimálně týden nás ještě čekají mimořádně vysoké teploty, v odpoledních hodinách šplhající i nad 30 °C – oproti dlouhodobým normálům to bude asi o 6-9 °C víc – první polovina září se tak zřejmě stane vůbec nejteplejším takovým obdobím v Česku nejméně od roku 1961. Pak by mělo dorazit ochlazení, zatím těžko říct, jak výrazné a na jak dlouho. Jestli se tedy dočkáme léta svatého Václava nebo tereziánského, na to si budeme muset zatím počkat. Závěrem je ale nutné zdůraznit, že stinnou stránkou letošního velmi teplého září je narůstající vláhový deficit a zvyšující se riziko vzniku požárů.
Encyklopedie

Encyklopedie počasí

Přečtěte si další články z naší rozsáhlé encyklopedie počasí, která shrnuje poznatky o meteorologii a počasí. Pochopíte řadu základních meteorologických prvků a způsob vytváření předpovědí počasí.