Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Průmyslové sněžení

V chladné části roku se při inverzním charakteru počasí můžeme setkat s drobným sněžením, které se vyskytuje jen v určitých oblastech. Na malé části území potom napadne od poprašku až po několik centimetrů sněhu, i když na jiných místech může být zcela slunečno. Jedná se o zvláštní druh sněžení, které je vyvoláno lidskou činností v dané oblasti. Nazývá se průmyslovým sněžením.

Kdy se vyskytuje
Průmyslové sněžení se nejčastěji vyskytuje v nočních hodinách a nejintenzivnější je před východem Slunce. Vzniká v nízké oblačnosti (tzv. stratus), která se tvoří při inverzích v nižších polohách (situace, kdy na horách je slunečno a teplo, zatímco v nížinách je zataženo a chladno).

Nízká oblačnost
Základna nízké oblačnosti musí být přibližně do 100 m od povrchu země a nízká oblačnost potom dosahuje nejčastěji do výšky 300 m od povrchu země (od 300 m je již jasná obloha). Její mohutnost je tedy alespoň kolem 200 m.

Promíchání vzduchu, dodání vlhkosti
Dalším předpokladem pro vznik sněžení je vysoká vlhkost vzduchu, bezvětří a nízké teploty (kolem -5 °C). Při této situaci by ovšem z nízké oblačnosti srážky nevypadávaly. Chybí zde spouštěcí mechanismus (proudění v nízké oblačnosti je nulové, může tak docházet jen k tvorbě jinovatky nebo námrazy). Právě průmyslové závody dokáží vzduch v nízké oblačnosti uvést do pohybu. Z komínů produkují nasycený a teplý vzduch, který stoupá vzhůru až do výšky zmíněných 300 m (dále již kvůli inverzi stoupat nemůže) a vytváří zde drobné sněhové vločky, které potom padají k zemi.

Kde bude sněžit
Sněžení se vždy vyskytuje až v určité vzdálenosti od průmyslového závodu. Místo, kde sněhové vločky spadnou, je závislé na proudění vzduchu nad nízkou oblačností (ve výšce od 300 m, kde již není bezvětří).

Průmyslové sněžení
Schéma atmosféry při vzniku průmyslového sněžení

Průmyslové sněžení
Vydatné průmyslové sněžení v roce 2007 - satelitní pohled na Nizozemsko, bílé ostrůvky označují zasněžené oblasti (napadlo zde až 10 cm sněhu), sněžilo jen v blízkosti průmyslových závodů Zdroj: satelit TERRA (NOAA)

Encyklopedie

Encyklopedie počasí

Přečtěte si další články z naší rozsáhlé encyklopedie počasí, která shrnuje poznatky o meteorologii a počasí. Pochopíte řadu základních meteorologických prvků a způsob vytváření předpovědí počasí.